„Adunarea păsărilor”, după 20 de ani

3stars

Adunarea pasarilor (5)După aproape douăzeci de ani, Cristian Pepino a refăcut un spectacol de mare impact la momentul la care a fost montat, un spectacol realizat atunci cu studenții, pornind de la o scriere a poetului persan Farid Uddin Attar, baza unui scenariu propriu, după o idee de Michaela Tonitza-Iordache și cu costume semnate de Cristina Pepino. Între timp, după douăzeci de ani, lumea s-a schimbat, Cristina Pepino și Michaela Tonitza-Iordache nu mai sunt printre noi, dar ideea acestui spectacol a rezistat și, iată, Cristian Pepino a avut curajul, la aniversarea a 70 de ani de Teatru Țăndărică, să refacă „Adunarea păsărilor”. Într-o montare nouă, care deja a atras atenția, a fost premiată, se află în selecția Festivalului Național de Teatru din acest an și a deschis vineri Festivalul Internațional „Teatru, Stradă și Copil” la Țăndărică.

După introduceri și discursuri mai mult sau mai puțin necesare în context, în care s-au elogiat realizările din ultimii ani și s-au amintit traseele istorice care au dus Teatrul Țăndărică la acest moment – fast – a început spectacolul.

E un curaj să refaci o asemenea montare, la două decenii distanță, în cu totul alt context teatral, uman, social… Un curaj pe care Cristian Pepino și l-a asumat. Așadar, în 2015, avem o nouă „Adunarea păsărilor”, un spectacol non-verbal, care își are rădăcinile bine înfipte în dramatizarea lui Peter Brook şi Jean-Claude Carrière din 1979, mai exact un poem gestual, ce își propune să refacă drumul spre poemul filosofic persan.

„Adunarea păsărilor” are peste 4500 de versuri și dezvoltă o temă fundamentală a literaturii islamice, într-o suită de parabole: pasărea care caută libertatea, care se ridică deasupra piedicilor din lumea reală, în căutarea absolutului. Povestea lui Farid Uddin Attar este, pe scurt, povestea unei călătorii inițiatice în căutarea unei păsări gigantice, despre care se spune că ar locui în Arborele Vieții. Toate personajele vor trece în drumul lor peste șapte văi fermecate, iar la final fiecare își va descoperi adevăratul eu – eul profund, esența.

adunarea-pasarilor-1Cristian Pepino își explica alegerea prin faptul că, în gândirea lui Attar, se dezvăluie o deschidere larg umanistă, că dintr-odată, spre deosebire de ceilalți scriitori și filosofi orientali, el se desprinde de „cer”, iar omul devine responsabil de destinul lui. „Tocmai această trăsătură fundamentală a literaturii lui Attar, această desprindere de religie, ne-a făcut să optăm pentru transpunerea acestui text. El păstrează pe de altă parte frumuseţea şi originalitatea gândirii orientale, dar se depărtează de fanatismul funciar al credinţelor monoteiste cu precădere al celei islamice, în favoarea raţionalismului, şi al unui sens real pentru o viaţă reală.”

Ce anume din toate astea rămâne pe scenă? Pentru un public mai puțin sau deloc familiar cu toată această filosofie orientală, spectacolul este, în primul rând, așa cum spuneam, un poem, un eseu gestual, în care firul narativ, de orice fel ar fi el, contează mai puțin. Muzica, vârtejul amețitor de mișcări, ritmurile lui Gabriel Apostol, mânuirea păpușilor, totul generează un efect aproape hipnotic, în care povestea se creează de sine stătătoare, personală, desprinsă din și de filosofia poetului persan. Umorul subtil din fiecare gest și din fiecare mișcare, lumina și energia care se naște din această întâlnire se transmit în sală, iar scopul lui Cristian Pepino e împlinit. Să redea frumusețea și originalitatea gândirii orientale, dar într-o formă care trece dincolo de cuvânt. Un joc al umbrelor și al luminilor, care nu poate fi povestit, în care emoția există în formă pură și se naște, desigur, dintr-o foarte bună tehnică a mânuirii păpușilor, în spatele căreia există o idee la fel de bine articulată.

Teatrul Țăndărică

„Adunarea păsărilor”, de Farid Uddin Attar

(spectacol pentru adulți)

Scenariu: Cristian Pepino, după o idee de Michaela Tonitza Iordache

Regia și scenografia: Cristian Pepino

Costume: Cristina Pepino

Muzica: Gabriel Apostol

Pregătire vocală: Decebal Marin

Mânuire păpuși: Ioan Brancu

Mișcare scenică: Liliana Gavrilescu

Distribuţia: Ioan Brancu, Gabriel Apostol, Liliana Gavrilescu, Decebal Marin, Geo Dinescu, Marin Fagu, Andreea Ionescu, Cristian Mitescu, Ramona Vornicu, Cristina Țane

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.