Arta și cenzura în comunism

AFISE_A2_Arta_Cenzura-GENERALÎn perioada 3-5 noiembrie, Centrul de Studii în Istorie Contemporană în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer România organizează o serie de dezbateri în cadrul unui proiect proiect mai amplu, numit „Arta și cenzura în comunism”, care va cuprinde o serie de evenimente, desfășurate în trei zile separate, dedicate cenzurii în muzică, film și teatru din România comunistă.

Proiectul este deschis de o dezbatere despre cenzura în muzică, programată marți 3 noiembrie, ora 19.00, în Club A. Evenimentul va fi moderat de Sorin Dănescu (ex-Viţa de Vie, ex-Diesel) și îi va avea ca invitați pe Artan (Adrian Pleșca), Mircea Baniciu și Mihai Godoroja, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit organizatorilor, scopul proiectului este „de a readuce în conştiinţa publică actuală faptul că, în timpul regimului comunist din România, cenzura s-a manifestat masiv în toate domeniile culturii, ajungând să modifice radical tipul de percepţie al spectactorului, precum şi atitudinea şi receptarea în faţa obiectului artistic“.

Miercuri 4 noiembrie, ora 19.00 la Cinemateca Eforie va fi organizată o dezbatere despre cenzura în film. Discuția va fi moderată de Mihai Fulger, care îi va avea ca invitați pe Cristian Tudor Popescu, Florin Mihăilescu și Nae Caranfil. În program sunt incluse și proiecții cu fragmente din filmele cenzurate în acea perioadă, în antiteză cu cele care făceau propagandă regimului.

Joi 5 noiembrie, ora 19.00 la Teatrul Bulandra, Sala Studio Space (Str. Jean Louis Calderon nr. 76A) va fi organizată o dezbatere despre cenzura în teatrul românesc din perioada comunistă. Discuția se va concentra pe două spectacole interzise în timpul regimului comunist: „Furtuna” de W. Shakespeare, regia David Esrig (Teatrul Național București) și „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Lucian Pintilie (Teatrul Bulandra). Moderatorul Eugenia Vodă îi va avea ca invitați pe David Esrig, Marin Moraru și Virgil Ogășanu.

De la ora 18.30, în foaierul sălii Studio Space va fi vernisată „CenzurART” – expoziție de fotografie a lui Andrei Gîndac, care conține imaginile realizate pentru campania de teasing a proiectului. Vor fi prezenți doi dintre protagoniştii campaniei, Florin Piersic Jr. și Oana Pellea.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.