Bertolt Brecht: Lumea de astăzi necesită schimbare

brechtSăptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e un spectacol pe care vă invităm să-l descoperiți! Azi, Mario Vargas Llosa…

Într-o epocă în care știința este în măsură să transforme atât de mult natura, încât lumea începe să pară aproape locuibilă, omul nu mai poate fi descris multă vreme omului ca victimă, ca obiect al unui mediu înconjurător necunoscut, dar inamovibil. Legile mișcării aproape că nu pot fi concepute de pe poziția unei mingi de joc.

Din cauză că – spre deosebire de natură, în general – natura societății umane a fost ținută în umbră, ne aflăm acum, după cum ne asigură oamenii de știință în cauză, în pragul distrugerii totale a planetei care de abia apucase să fie făcută locuibilă.

Sper să nu vă mirați auzind din gura mea că problema descriptibilității lumii este o problemă socială. Ani de zile am susținut acest lucru, iar acum trăiesc într-un stat în care se depun eforturi uriașe pentru transformarea societății. Puteți să condamnați mijloacele și căile alese – sper, de altfel, că le cunoașteți cu adevărat și nu numai din gazete – puteți să nu acceptați acest ideal deosebit al unei lumi noi – sper că-l cunoașteți și pe acesta -, dar nu cred că vă îndoiți de faptul că în statul în care trăiesc se lucrează la modificarea lumii, a conviețuirii dintre oameni. Și poate că veți fi de acord cu mine și în faptul că lumea de astăzi necesită schimbare.

În încheierea acestui mic referat pe care vă rog să-ș considerați o contribuție amicală la discuția dumneavoastră, va fi suficient, poate, să-mi spun în orice caz părerea că lumea de astăzi poate fi redată și de către teatru, dar numai dacă este concepută ca fiind transformabilă.”

(Fragment din volumul Bertolt Brecht, „Scrieri despre teatru”, traducere de Corina Jiva, prefață de Romul Munteanu, Editura Univers, București, 1977)

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.