Ce puteți vedea la Replika în această toamnă

fata de drepturiCentrul Replika din București și-a deschis stagiunea și își așteaptă publicul în strada Lânăriei, cu mai multe spectacole, pe tot parcursul lunii septembrie. „Amintiri din epoca de şcoală”, produs de Asociaţia Culturală ADO, pe un text de Mihaela Michailov, în regia lui Radu Apostol, cu Katia Pascariu și Alexandru Potocean, spectacol deja premiat pe la diverse festivaluri naționale, poate fi văzut pe data de 13 septembrie, de la ora 19.00. Montarea își propune să răspundă la întrebări precum: A cui este școala copiilor de ieri și de astăzi? În ce instituții vrem să-nvățăm? De ce ne e frică să greșim? Dacă fiecare copil ar putea să spună ce gândește fără să-i fie teamă că greșește, dacă Miorița n-ar fi mereu despre transhumanță, dacă istoria n-ar fi scrisă mereu de cei care au puterea, dacă ipotenuzele, catetele, Horea, Cloșca și Crișan, șesurile și podișurile, dacii și romanii, Ana cu merele ei și Călin file din poveste s-ar întâlni undeva în mințile noastre și-am înțelege de ce le învățăm, atunci poate că școala ar fi despre fiecare dintre noi. Despre poveștile și întrebările noastre care n-au loc în școli în care ce trebuie să-nvățăm ne reprezintă prea puțin. Despre tot ce simțim și tot ce gândim în instituții care ne vor, adesea, cuminți, dresați și supuși. Spectacolul pornește de la experiențele personale pe care echipa proiectului le-a avut în anii de școală, documentând și ficționalizând momente de confruntare cu profesori, părinți și colegi. Poveștile personale sunt însoțite de reflecții asupra sistemului de educație din România, care transformă școala într-un teritoriu al luptei pentru putere.

„În cuvintele tale” – producător Asociaţia Culturală Replika şi ANPBR, text Peca Ştefan, regia Radu Apostol, poate fi văzut pe data de 17 și pe data de 28 septembrie. Pentru Doiniţa, o elevă de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinţă peste care nu reuşeşte să treacă. În momentul în care şcoala în care învaţă Doiniţa este selectată să reprezinte România la Târgul Educaţional Internaţional Lumea ca o şcoală, din Oslo, Norvegia, atât mama cât şi profesorii percep această participare ca pe o şansă pentru ca Doiniţa să uite de sora ei. Copiilor li se cere să creeze compuneri cu tema „România în cuvintele tale”. În timpul şedinţei cu părinţii, se constată că cei mai mulţi copii nu cunosc tradiţiile şi obiceiurile la români, dar, în schimb, au foarte multă imaginaţie şi creativitate. Doiniţa îi bulversează pe toţi prin compunerea ei. Mama şi directoarea şcolii concep o nouă compunere pe care i-o dau Doiniţei să o înveţe ca să o poată prezenta la Oslo. Doiniţa reuşeşte prin această compunere să se împace cu ideea morţii surorii ei.

„Maskar  [între]”– producător Asociaţia Culturală ADO, pe un text Mihaela Michailov, în regia lui Radu Apostol, cu Katia Pascariu și Viorel Cojanu va fi prezentat pe 18 și pe 29 septembrie, de la ora 19.00. „Maskar” e o călătorie în istoria reală și ficțională a unor comunități marginale, care s-au confruntat cu sclavia, robia, nomadismul, discriminarea și asumarea incertă a propriei identități. Spectacolul Maskar este conceput sub forma unor lecții în care doi actori interpretează succesiv mai multe roluri, „predând” trecutul unui viitor în care relațiile comunitare și relațiile de familie se schimbă fundamental.

„Foamea noastră cea de toate zilele” – producător Asociaţia Culturală Replika, un spectacol de teatru imersiv pentru numai 40 de spectatori, concept: Ana Mărgineanu, Peca Ştefan, Radu Apostol, pe un text de Peca Ştefan, cu Katia Pascariu, Sabrina Iaşchevici, Sebastian Marina, Viorel Cojanu, Raul Stănulescu (vioară), Constantin Diogene Ciornenchi (vioară), este programat pe 19 și 20 septembrie. Public şi artişti recrează împreună planul unui filantrop român foarte puţin cunoscut de a vindeca „foamea noastră cea de toate zilele” la începutul anilor 90 printr-o cină cu prieteni. Având la bază câteva însemnări incomplete ale filantropului, găsite în documentare, dubiul autenticităţii acestora, dar şi o serie de interviuri cu oameni care şi-au pierdut casele în Sectorul 4 din Bucureşti, „Foamea noastră cea de toate zilele” creează o experienţă imersivă care îşi propune să exploreze natura sărăciei din România, relaţia dintre schimbare socială reală şi procesul artistic, conflictul dintre realitate şi imaginație”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.