Cehov sărbătorit acasă

Postat de in 08 February 2010


Doctor, vârstă medie, stare materială bună, caut… acesta ar putea fi începutul anunţului la care răspund iubitorii teatrului din întreaga lume de peste un secol. I-au răspuns astfel lui Anton Pavlovici Cehov citindu-i opera, punând-o în scenă, mergând la spectacolele lui cu o garanţie emoţională sau acordând frecvenţele aparatelor de radio pentru a asculta dramatizări după textele lui.

biblioteca-publica-cehov

Biblioteca publica Cehov, unde viaţa nu este arătată aşa cum este, ci aşa cum o vezi în vis

Dar Cehov nu putea fi uitat de spiritul pe care l-a reprezentat cel mai bine în universalitate, cel al poporului rus. Oraşul natal al doctorului, Taganrog, îl sărbătoreşte anual pe 29 ianuarie. În 2010, la 150-a aniversare a dramaturgului,  programul a cuprins depunerea coroanelor de flori la monumentul lui Cehov, dramatizări, expoziţii, vizitarea gratuită a muzeelor, prezentarea de scurt-metraje după texte cehoviene realizate de studenţii celebrului institutul de cinematografie VGIK, precum şi un foc de artificii în faţa primăriei, după spectacolul omagial  Totul începe în copilărie  de la Teatrul Dramatic Cehov din Taganrog.

casa-memoriala-cehov

Casa memorială Cehov, cu ferestre mici. Unde nu intră soarele (sovietic) intră doctorul (dramaturg)

Preşedintele Federaţiei Ruse, Dimitri Medvedev, prezent la manifestări, a povestit de bucuria de a citi în timpul Uniunii Sovietice operele lui Cehov, din ediţia completă pe care părinţii săi o aveau în bibliotecă. Medvedev nu s-a ferit să compare tehnologiile şi succesul filmului Avatar cu arta teatrală, primul fiind frumos, complex şi scump, dar în acelaşi timp incapabil de a substitui teatrul. “În ciuda tuturor dificultăţilor, arta teatrală este încă nemuritoare” a mai declarat preşedintele rus.

discursul-primarului

Discursul primarului din Taganrog. Cehov îi priveşte pe cei adunaţi să îl comemoreze, căutând tipologii în spatele oficialităţilor pentru a scrie continuarea de la Moartea unui slujbas

Prin amabilitatea domnului Alexander Mirgorodski din cadrul Primariei Taganrog, revista Yorick vă propune o selecţie de fotografii din oraşul lui Anton Pavlovici Cehov. Comentariile libere îmi aparţin.

fotoliul-favorit-din-teatru-cehov
Fotoliul preferat din teatru. Cehov ştia că un text trebuie bine aşezat (la lojă).

monumentul-cehovstudenti-cu-ramuri-de-visin-pe-strada-cehovteatrul-cehov

Recomanda sau printeaza acest articolFacebook Twitter StumbleUpon Email Print

1 Comentarii pentru acest post

  1. Ligia Ionescu Says:

    Era si normal ca rusii sa nu il uite pe Cehov! Frumoase comentarii la fotografii

Lasa un raspuns

Eveniment la zi

Fotografia ca spectacol

  • Cioburi Tamasaburo

    În rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Astăzi, actorul Bandō Tamasaburō. Născut în 1950 chiar la Tokyo, dar nu într-o familie de actori, Bandō Tamasaburō al V-lea (Nirehara Shin’ichi/ Morita Shin’ichi), pe numele lui complet, a început să joace teatru la […]

Abonare newsletter

O pagină de teatru

Yorick studentesc