Dan Puric reînvie regalitatea… pe scenă

Alexandra Neacşu (studentă, Teatrologie anul II, UNATC Bucureşti)

Dan Puric ridică în picioare sala Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” cu o nouă premieră: Royal Fashion, un spectacol cu o atmosferă inedită!

După Don Quijote, ultima creație a lui Dan Puric, Royal Fashion este o încununare a energiei sale creatoare din toată această perioadă. Într-o lume grăbită, care uită să mai privească în urmă, scena operetei reconstituie atmosfera unei epoci pierdute.

Soldați în zale, prinți romantici, domnișoare în crinoline și rochii vaporoase întruchipează momente de la curtea regală. Trăind l’amour courtois-ul romantic prin madonizarea femeii, ne readuc aminte de adevărata scară a valorilor, care “te obligă să te-nalți, să părăsești cantitatea și să ai privilegiul existenței calitative.” (Dan Puric). Incursiunea de-a lungul istoriei merge mai departe, până în contemporaneitate, marcând toate momentele însemnate, care prind valoare tocmai prin alăturare.

Nu este vorba de un spectacol de modă, ci de o nouă modă în lumea spectacolului.

Royal Fashion aduce în lumina reflectoarelor frumoasele creații vestimentare ale Doinei Levintza, realizând atmosfera aristocratică a regalității alături de scenografa Corina Grămoșteanu. Însă acest spectacol nu este asemănător cu prezentarea creatoarei de modă din colaborarea anterioară, Hic sunt leones.

Ceea ce realizează Dan Puric prin acest spectacol este ceva nou pentru scena românească. Duete de balet și step. Îmbinări între energia meditativă a tai chi-ului și forța tae-bo-ului. Treceri bruște de la static la dinamic. De la medieval la contemporan. De la muzică de Vivaldi, Mozart, Ceaikovski la Muse și ritmuri de jazz și hip-hop. Un moment uimitor este acela al duelului, o luptă realizată prin alăturarea rotirilor grațioase în aer ale unui balerin și bruschețea fugii în pantomimă a unui actor. La fel de puternică este imaginea realizată pe “Anotimpurile” lui Vivaldi, în care, câțiva actori înaintează contra vântului, într-o zbatere puternică, având ca punct de sprijin balerinele ce plutesc cu fragilitate pe poante.

Toate acestea se întâmplă în fracțiuni de secundă, într-o continuă surprindere a publicului, dar se topesc înainte ca el să realizeze, singurul care rămâne fiind mesajul. Dar nu un mesaj enunțat, ci unul care se înțelege, mai mult, se simte în fiecare din momentele prezentate. Și care invită la gândire și la meditație.

Prin acest spectacol, am trecut la o nouă etapă de creație. Ceva îl face diferit de toate celelalte spectacole ale mele de până acum. Cred că este vorba de o maturizare a mea ca artist.” recunoaște Dan Puric însuși.

Înlănțuirea acestor momente, unele fulgerător de rapide, altele suave și grațioase, unele bazate pe idei, altele pe imagini descriptive, toate aceste contraste te prind într-un ritm atât de bine proporționat, încât la final, ai impresia că te trezești dintr-un vis ciudat, pe care nu știi să-l explici. Abia apoi aplauzi.

Scenariul şi regia Dan Puric, costumele Doina Levintza, coregrafia Traian Vlas, cu Ileana Olteanu, Violeta Huluba, Nadejda Dimitriu, Lelia Marcu, Adriana Nicolae, Mihaela Ailincai, Antoanela Vladescu, Ion Parea, Dragos Huluba, Adrian Nour, Stefan Ruxanda, Paul Cimpoieru, Silviu Oltean, Vadim Rusu, Petre Voicu, Petru Ciobanu, Traian Vlas, Diana Ferencz, Corina Aldea, Monica Strat, Andreea Toma, Delia Serban, Luminita Dinca, Ruxandra Andruta, Diana Nastase, Eugenia Stoian, Consuela Ciont, Oana Valceanu, Cristina Osiceanu.

O producţie a Companiei de teatru Passe-Partout DP și Teatrul Naţional de Operetă.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.