Dansatorul Akram Khan, curator de expoziție

akram khanPe 18 noiembrie s-a deschis la The Lowry, centrul artistic multifuncțional din Salford care se ambiționează să facă proiecte din ce în ce mai ample, o expoziție de artă vizuală în care dansatorul și coregraful Akram Khan joacă rolul principal. Evenimentul poate fi vizitat până pe 15 februarie și le oferă vizitatorilor o călătorie în jurul unor creații alese de un curator îndrăzneț și mai ales în jurul propriilor lor simțuri.

Curatorul îndrăzneț și cu chef de joacă este chiar Akram Khan, invitat de The Lowry Centre să conceapă o expoziție în care să adune mostre de sculptură, pictură, fotografie, film sau dans care au însemnat și înseamnă ceva pentru creația lui. Expoziția rezultată se intitulează „One Side to the Other” și tema principală o constituie contrariile, ceea ce lasă spațiu pentru o mulțime de posibilități. Printre artiștii prezenți în discursul eclectic conceput de dansator se numără Antony Gormley, Anish Kapoor, Nadav Kander, Darvish Fakhr, Serena Smith, Kate MccGwire, Miz Nakaish.

Așadar, șase zile pe săptămână, până la jumătatea lui februarie, The Lowry Center din Salford așteaptă vizitatorii cu obiecte de artă relevante pentru universul lui Akram Kham, iar o zi pe săptămână, sâmbăta, curioșii sunt ghidați în sala de expoziții de dansatorii lui Khan, care fac parte dintr-o instalație live cu dans și muzică, care să ofere o experiență de genul Alice în Țara Minunilor, după cum a anunțat cunoscutul coregraf căruia îi aparține întregul concept. Sâmbătă, s-ar putea ca din tavan să apară un dansator, o hologramă, din perete să se desprindă o imagine sau o lumină, din podea să se înalțe o figură sau un sunet despre care vizitatorul nu e prevenit în niciun fel. Printre forme și materiale diferite, printre idei și cuvinte desprinse din poezie sau din discursuri politice, vizitatorii vor descoperi artiști în carne și oase, actori și dansatori, parte dintr-un performance ce-și propune să redimensioneze ideea de expoziție vizuală și să ofere senzații inedite vizitatorilor, căci Akram Khan urmărește să creeze înainte de toate o experiență senzorială.

Atunci când a acceptat invitația de a fi curatorul acestei expoziții, unul dintre cele mai ambițioase evenimente organizate la The Lowry Centre, artistul a explicat: „Arta a fost întotdeauna o sursă importantă pentru mintea mea, pentru trupul meu și pentru sufletul meu deopotrivă. Nu contează ce forme ia, dacă e pictură, dans, muzică, actorie, căci în fond toate formele de artă vorbesc despre stabilirea de legături, despre comunicare, despre a spune povești, despre a-l provoca emoțional pe celălalt. Așa că, deși mi-am dăruit corpul mai ales mișcării și pasiunea pentru dans primează, găsesc cele mai interesante lucruri în toate celelalte arte, nu numai în dans.”

Și toate artele coabitează în această expoziție multimedia, care sâmbăta oferă tururi ghidate de dansatori pregătiți de Akram Khan, un element inedit al evenimentului la care se așteaptă o mulțime de vizitatori, după cum au declarat organizatorii. Peisaje ca în „Alice în Țara Minunilor”, proiecții video, colaje, instalații – orice obiect artistic are vreo rezonanță în lumea lui Akram Khan are un loc în acest discurs între contrarii – între tradițional și contemporan, între alb și negru, între lumină și întuneric, între vechi și nou, între… De fapt, dansatorul coregraf a creat un spațiu intermediar în care se întâlnesc extremele, îndrăzneț și comod în același timp, realizând o sinteză personală ce stă sub semnul mișcării, la antipodul discursului expozițional clasic.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.