David Esrig: Commedia dell´arte a stilizat situații și caractere umane cu o amploare mai mare decât orice altă formă de teatru europeană

david_esrigSăptămână de săptămână, Yorick.ro își invită cititorii la o pagină de teatru. Un gând, o poveste, o frântură din gândirea unor mari personalități ale teatrului, de când e lumea și până azi, vă vor însoți săptămânal. Cartea de teatru e un spectacol pe care vă invităm să-l descoperiți! Azi, regizorul David Esrig…

Commedia dell´arte a reușit nu numai să stilizeze situații și caractere umane cu o amploare mai mare decât în orice altă formă de teatru europeană, dar și să reprezinte simbolic dinamica existenței, cu suișurilor și coborâșurile ei aparent aleatorii, precum și mișcările fizice și emoționale în combinații geometrice de fiecare dată noi.

Istorii în imagini precum cea precedentă – benzile desenate ale epocii – sunt caracteristice pentru noile orizonturi poetice care au fost descoperite de Commedia dell´arte. Diversitatea pestriță a vieții cotidiene, „desprinsă de realitate prin măști”, a fost ridicată pentru prima oară la rang de artă. Acest fapt explică nu doar entuziasmul lui Goethe, ci și marea atracție pe care Commedia a exercitat-o asupra unui număr atât de mare de pictori și desenatori. (…)

Numele „Commedia dell´Arte” sublinia înainte de toate caracterul profesionist al acestui teatru și îl deosebea de reprezentațiile ocazionale jucate de amatori. Această denumire s-a impus abia târziu și doar rar o întâlnim înainte de secolul XVIII. Prin „Commedia” se înțelegea pe atunci teatrul ca atare, iar „Arte” nu desemna ceea ce noi, astăzi, numim artă, ci „meșteșug”, lucru făcut cu pricepere. În perioada clasică a teatrului de improvizație (a doua jumătate a secolului al XVI-lea și prima jumătate a secolului al XVII-lea), se vorbea de „Commedia all´improviso”, „Commedia a soggetto”, „Commedia Maschere” sau „Commedia di Zanni”. Mai târziu, în Franța, acolo unde, începând din secolul XVII, actorii italieni s-au bucurat de un mare succes, ea se numea „Comédie italienne”; spre deosebire de asta, actorii francezi își numeau teatrul lor „Comédie française” – până astăzi, numele teatrului național francez.

(Fragment din volumul „Commedia dell´Arte” de David Esrig, aflat în curs de apariție la Editura Nemira, colecția Yorick, trad. Victor Scoradeț)

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.