Maria Seiculescu
Mai întâi te rog să accesezi link-ul următor și apoi să apeși play. Revino la articol și citește în timp ce melodia va canta pe fundal.
https://www.youtube.com/watch?v=h1xO7RwTV4k
Cu această melodie pe care o asculți, cât se poate de veselă, totul începe: „Bine ați venit”, pe un panou încep să curgă o serie de cifre. Ușor, ușor, simți cum tot corpul tău se incordează, cifrele încep să dezvolte o poveste, o poveste reală a cazurilor HIV/SIDA în lume. Apoi situația României. Acesta este începutul întâlnirii de joi, 14 noiembrie, ce avea drept scop prezentarea activității de până acum a Campaniei Panglica Roșie, o campanie interactivă de informare, prevenție și solidarizare prin teatru pentru combaterea HIV-SIDA.
În primul rând o echipă tânără și unită are un cuvânt important de spus prin această campanie. Ei sunt: Andrei și Andreea Grosu, președinți ai Asociației UNTEATRU, Manuela Tiron, psiholog, psihodramatist, formare in sociodramă, Ioana Moldovan, teatrolog si Adina Oniciuc, traducător, Florina Gleznea, Cătălina Moga și Emil Măndănac, actori, Alexandra Penciuc și Mariana Cămărășan – coordonatori ai proiectului și regizori. (mai multe detalii http://unteatru.ro/proiecte/panglica-rosie/)
După un maraton de evenimente desfășurate în 4 orașe din țară (Constanța, Botoșani, Târgu Mureș și București) această echipă tânără are „povești” de spus despre impactul pe care l-a avut inițiativa lor (sesiuni de socio-dramă, informare, teatru, discuții). Multe poze de la sesiunile de socio-drama susținute în școli și în universităti, de la spectacolul „Vals în Baltimore” și câteva observații foarte interesante despre tinerii care au participat.
Constanța – au dat dovadă de onestitate, generozitate, respingând ipocrizia și minciuna
Într-o scenetă, 2 tineri, unul era bunicul și celălalt nepotul. Primul îi spune celuilalt: Voi aveți o altă șansă și puteți să călătoriți mai mult – Conștienți de ceea ce se
întâmplă. – Botoșani
Tg. Mureș – foarte mult discutată problema credinței
Se vorbește mult despre viitor – București
Dorința câtorva tineri de a deveni voluntari care să susțină această cauză este un rezultat clar al acestei campanii. Dacă prin teatru începe informarea asupra HIV/SIDA în SUA, The Normal Heart (Inimă normală) de Larry Kramer – 1985 (http://www.revista22.ro/comunitatea-artistica-si-lupta-antisida-12727.html), la noi ajunge mai târziu, dar sigur. Activitatea acestei echipe nu se oprește aici, fiecare producție de teatru de acum va avea lângă afiș și cauza pe care o susțin. Campania merge mai departe!