Din martie, POVEȘTI la REPLIKA

Asociația Culturală REPLIKA vă invită în perioada 6 martie – 12 iunie, în fiecare seară de luni, la Centrul de Teatru Educațional REPLIKA (Str. Lânăriei 95, sector 4), unde se vor desfășura evenimentele din cadrul proiectului POVEȘTI la REPLIKA: spectacole, proiecții de filme, lansări de carte.

Platforma de Artă Educațională 2017-2018 este un proiect de explorare și cercetare pedagogică a unor teme de maximă relevanță socială și politică, prin intermediul spectacolelor de teatru, cărților, filmelor, dezbaterilor și atelierelor teatrale.

POVEȘTI la REPLIKA abordează problematici educaționale intens dezbătute, într-un format intersecțional (teatru, literatură, cinematografie), care își propune analiza unor subiecte din multiple perspective: impactul rețelelor de socializare în viața de zi cu zi a tinerilor, discriminarea văzută din perspectiva majorității, depășirea unui pierderi traumatice prin evadarea în ficțiunile copilăriei, explorarea fluidității identitare, non-normative, trans-gender, viziunea asupra pornografiei și a felului în care influențează reprezentarea violentă a femeii-obiect, raportul individului cu noile tehnologii și avataruri, percepția socială asupra îmbătrânirii și degradării, marginalizate în discursul public, relațiile de autoritate copii-profesori-părinți și eliberarea din rigiditatea cadrelor școlare coercitive, istoria contextelor sociale care modelează transformarea familiei în România etc.

În cadrul POVEȘTILOR la REPLIKA sunt invitate spectacole de la Cluj – via negativa (Reactor de creație și experiment), Inutil/cOLD (Colectiv A & ARENA, în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika), Botoșani – Charoom (Atelierul de Teatru), Galați – Privacy Settings (Social Act Theatre în  parteneriat cu Teatrul „Fani Tardini” din Galați), și spectacole realizate și prezentate la Centrul de Teatru Educațional Replika: În cuvintele tale, Maskar (Între), Aminiri din epoca de școală, Cunthate (Ură) etc.

Printre cărțile care vor fi prezentate se numără: Simpatizantul de Viet Thanh Nguyen (Editura ART), Umilirea publică în epoca internetului de Jon Ronson (Editura ART), Pasăre Cântătoare de Kathryn Erskine (Editura ART), Caliban și vrăjitoarea. Femeile, corpul și acumularea primitivă de Silvia Federici (Editura Hecate), Mamă, sunt tachinat! de Michael Thompson, Lawrence J. Cohen, Catherine O’Neill Grace (Editura TREI), Scrisori de dragoste pentru cei plecați de Ava Dellaira (Editura TREI).

Dintre filmele care vor putea fi vizionate menționăm: The Wounded Angel / Ranenyy Angel (r. Emir Baigazin, Kazahstan / Germania / Franța, 2016); They Will Have to Kill Us First (r. Johanna Schwartz, Marea Britanie, 2015); Strike a Pose (r. Ester Gould, Reijer Zwaan , 2016); Amateur Teens (r. Niklaus Hilber, Elveția / Germania / Australia, 2015); Just the Wind (r. Benedek Fliegauf, Franța / Germania / Ungaria, 2012) etc.

POVEȘTI la REPLIKA începe pe 6 martie cu spectacolul Peștii dorm? (producție a Centrului de Teatru Educațional Replika) și se încheie pe 12 iunie cu Familia Fără Zahăr, o coproducție Teatrul Mic – Centrul de Teatru Educațional Replika .

În fiecare zi de luni, în perioada martie-iunie, for fi prezentate spectacole de teatru, cărți și filme înrudite tematic.În cadrul Platformei de Artă Educațională 2017-2018 vor fi realizate ateliere de teatru și vor fi produse două spectacole noi. Un prim spectacol – realizat de Teatrul Bezna – are ca temă consumul excesiv, tentația violentă a risipei în relație directă cu forme abuzive de dominație iresponsabilă a planetei transformate în bun de consum. Cel de-al doilea spectacol, realizat de artiștii Centrului de Teatru Educațional, abordează formatul predării orelor în școală, tematizând contexte de învățare și conținuturi de pedagogie participativă. Orarul devine baza exploratorie pentru un spectacol care se va desfășura de luni până vineri.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.