Eu sunt fan Stă să plouă!

Casandra Ileana Lungu

Motto : «Doar zece lacrimi sunt putine, tu azi te cari din casa mea/ Nu le consum eu pentru tine/ Am sa le plang cu altcineva ! ».
Da, eu sunt fan Sta sa ploua ! Poate nu stiti, dar e o formatie noua, care se va lansa cat de curand la Festivalul de la Mamaia. Nu au multe cantece, doar unul si bun, ala cu umerasele. Bref, e povestea a trei fete care impart o garsoniera. Dar in spatiul curios si stramt, amestecat cu urme de fum si iz de cafea, sta sa ploua capata alte intelesuri.

sta-sa-ploua_292x195“Sta sa ploua e momentul ala suspendat in care urmeaza sa se intample ceva, bun sau rau… numai are nici o importanta… e starea de dinainte de… asta e sta sa ploua!”. Asa vorbeste Lia Bugnar, autoarea piesei, despre spectacolul “Sta sa ploua” care se joaca de trei ani la Green Hours.

Am pierdut sirul reprezentatiilor la care am fost. Prima oara am vazut-o intr-un FNT, din fata dreapta, cum te uiti dinspre bar, cand dormea Caramitru. Apoi am stat in fata stanga, apoi pe stanga la intrare, la bar, inghesuita odata langa “nenorocitul ala de telefon”. Oriunde te-ai aseza, mereu vezi trei fete, un baiat, un aragaz, doua paturi si telefonul de mai devreme. Banal, nu? Ei bine, fetele alea iti aduc aminte ca odata, demult, existau prietenia, visurile indraznete si bucuria de a sta cu ceilalti. Ele trei sunt formatia Sta sa ploua si vor sa mearga la o preselectie pentru a putea plati chiria lui Paul (Marius Manole), proprietarul.
In jurul pregatirii cinei – un piure de cartofi, aflam povestea vietii lor. Cuce (Tania Popa) e tipa dura si hotarata care a violat un barbat pentru a-si razbuna o prietena, Gena (Maria Buza) e copilul maturizat fortat de ratacirile parintilor, iar Peti (Antoaneta Cojocaru) e fata sensibila inchisa in ea. Ea este totodata ultimul recurs pentru plata chiriei. Da, da, ea ar putea sa se culce cu Paul si ar scapa de datorii, crede Cuce. Insa Peti e prea fricoasa si mandra ca sa accepte ca il iubeste pe Paul. Poate sa toarne cu galeata in saracul baiat, ca ea tot nu il vrea. Paul e proprietarul simpatic, ce a prins drag de fete si incearca sa le ajute, dar se loveste permanent de raceala lui Peti.

Daca nu ati vazut pana acum piesa asta, mergeti. Trairile atat de veridice si emotiile actorilor, apropierea pe care o creeaza spatiul de la Green te conving sa vii iar si iar. Maria Buza intra in scena si nu uita nici o clipa sa rada de ea si sa interactioneze cu publicul. Tania Popa merge pe muchia dintre seriozitatea omului batatorit de viata si candoarea unui suflet care nu si-a gasit echilibrul. Antoaneta Cojocaru e corecta in rolul de logodnica a durerii, resemnata in fata iubirii. Pe toate trei le completeaza uluitor Marius Manole, cu farmecul discret al unui romantic incurabil ascuns sub masca dezinteresatului.

Spectacolul e infiorare, talent cu carul, e improvizatie, e zambet, e ca intre prieteni. Pleci si iti dai seama ca Sta sa ploua nu e nici o avertizare meteo, nici o formatie, nici un moft artistic. E speranta ca ti se vor implini visurile, ca iubirea nu a murit, ca poti cuceri lumea atunci cand vrei cu adevarat si ca povestile cu zane exista, numai ca zanele suntem noi, oamenii normali, care uitam sa fim naturali si sinceri si sa ne deschidem catre celalalt. Apoi constati ca, brusc, vocabularul ti s-a imbogatit cu unele expresii: sta sa ploaia mea, 18 eclere, de-aia nu imi place de tine ca esti vulcanica, de ce ma iubesti? – de prost…,oricum noi o sa avem concerte numai in Africa…

PS. Intre timp, mi-am dat seama ca Sta sa ploua e expresia elocventa a dialecticii Heideggeriene (teza/antiteza/sinteza). Dar asta e o alta discutie. Mergeti la piesa.

Print

9 Comentarii

  1. Raluca 14/04/2010
  2. camicas 14/04/2010
  3. Raluca 15/04/2010
  4. costina 15/04/2010
  5. spectator 16/04/2010
  6. andrei 16/04/2010
  7. andrei 16/04/2010
  8. andrei 16/04/2010
  9. Raluca 21/04/2010

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.