Festivalul dance.movement.theater se deschide astăzi la Georgheni

auctie

Imagine din spectacolul „Aucție”

Cea de-a V-a ediție a Festivalul dance.movement.theater va avea loc la Teatrul Figura Studio din Gheorgheni în perioada 14-17 mai. Evenimentul care aduce șase spectacole, își propune maparea granițelor dintre dans, mișcare și teatru. Invitaţii festivalului sunt Compania Gergye Krisztián (HU), spectacolul Universitatăţii Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (RO), Berger Gyula (HU) & Roos van Berkel (NL), Teatrul de Dans Europa Centrală – Teatrul Național de Dans (HU), Constantin Enache (RO).

Compania Gergye Krisztián vine în România cu spectacolul „Aucţie” care plasează în centrul atenției o activitate fizică ce poate fi considerată ca dans sau ca o scenă de teatru. Scopul final este crearea unei picturi, ce interpretează activitatea scenică ca o serie de gesturi artistice. Picturile realizate de-alungul piesei vor fi expuse și puse la vânzare prin licitație. Picturile care nu vor fi cumpărate vor fi distruse. Spectacolul a câștigat Marele Premiu a ediției a 6-a a festivalului Monotánc (Monodans, Premiul Mono).

UNATC „I.L. Caragiale” vine la Gheorgheni cu „Humanimal”. Coregrafa spectacolului este Alina Iacov, iar interpreţii sunt studenți ai Universitatăţii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”. Spectacolul pune pe tapet întrebarea: ce ne depărtează de natura sălbatică, dacă instinctele noastre sunt animalice? De multe ori suntem mai cruzi, mai neindurători şi mai sălbatici, iar când ne referim la instinctele noastre primare, le numim „instincte animalice”. Să fie oare o recunoaştere a descendenţei noastre? O conştientizare a faptului că le conţinem în baza unei memorii? Oricât de transformate sunt aceste instincte in lumea umană, ele rămân constantă animalică a omului, moştenirea genetică a acestuia. Iată câteva întrebări cărora își propune să le găsasă răspuns.

YourBody-MyLandscape 2__foto Revesz Robert

Imagine din spectacolul „Your Body My Landscape”

Berger Gyula & Roos van Berkel aduc în România spectacolul „Your Body My Landscape”. Gyula Berger este fondatorul companiei de dans „Zero Balet” din Ungaria. Spectacolul este coproducţie cu o coregrafă olandeză, Roos van Berkel și se bazează pe faptul că fiecare zi aduce noi întâlniri: trecem unul lângă celălalt pe stradă, schimbăm câteva cuvinte la casă și, la ora de vârf, ne lovim unul de altul în tramvai. Și din când în când așa o întâlnire îți stârnește o stare de neliniște. Senzația te cuprinde, te cucerește. O senzație, care îți cere să-ți întinzi mâna, să te întorci, după câteva pași. Neliniștea. Un cuvânt puternic, cu multe sensuri. Analizăm un sentiment, care se înțelege de la sine și reacțiile, comportamentele, care pornesc de aici.

Teatrul de dans Europa Centrală – Teatrul Național de Dans, din Ungaria, propune spectacolul „Hoardă”. Teatrul de Dans Europa Centrală este cea mai veche companie de dans din Budapesta. „Hoarda” folosește în exclusivitate muzica lui Félix Lajkó. Cele opt piese de muzică povestesc în mod diferit despre laturile naturii umane, despre lupta de zi cu zi, despre încrederea pe care trebuie să o câștigăm, despre zborul fluturelui, despre distanțarea omului de natură, despre extazul puterii, despre tristețe, despre inerția furiei distructive, despre înțelegere, acceptare, familie, comunitate. Hoarda este mica comunitate a acelor persoane, care optează perntru o formă mai umană de viață mai bună, dar în același timp este și acel grup de persoane, care cad pradă unor dorințe cuprinzătoare și își distrug propriul spațiu de viață.

jurnalul peregrinilor_foto_Hrotkó Bálint

Imagine din spectacolul „Jurnalul peregrinărilor”

Teatrul de dans Europa Centrală vine la Gheorgheni cu „Jurnalul peregrinărilor”. Cele două spectacole ale lui Máté Mészáros si Attila Kun, prezentate în cadrul Festivalului de Primăvară de la Budapesta (2014) – sunt confesiuni ale coreografilor, care lucrează în străinătate, despre diferitele modalități de acomodare, despre viața în afara țării, despre cum să îți găsești drumul în viață. Directorul artistic al Teatrului Europa Centrală, Attila Kun a fost solistul renumitului Rambert Dance Company din Londra şi al Baletului Basel din Elveţia.

Constantin Enache este prezent la Festivalul de la Gheorgheni cu „Sacred Maze”. Constantin Enache, înscrie şi propune o nouă stilistică în sfera limbajului coregrafic, a dansului şi coregrafiei în spaţiul românesc: trecerea de la limbajul coregrafic arhicunoscut de tip european la un nou univers/diferit: butoh.

Performance-ul „Sacred Maze’’ îşi propune sa surprindă unele aspecte ale condiţiei umane. Ideea principală este, că individul uman angrenat în social este o fiinţă care incearcă adesea să se descopere pe sine însuşi; demersul ce se conturează astfel în întâlnirea cu semenii este obturat de aspecte negative. Socialul manifestat într-un asemenea context poate să distorsioneze multe date ale fiintei umane. Iar structura fiinţei umane presupune şi un număr de manifestări negative; aceste interferenţe pot conduce la un statut derizoriu. Piesa caută şi o evidenţiere a capacităţii umane de a se elibera într-o măsură considerabilă de aspecte negative care îi marchează personalitatea și comportamentul.

PROGRAMUL FESTIVALULUI

14 mai, joi, 18.00, sala studio

COMPANIA KRISZTIÁN GERGYE: AUCŢIE (HU)

coregraf: Krisztián Gergye

14 mai, joi, 19.30, sala mare

UNATC “I.L. CARAGIALE”: HUMANIMAL (RO)

coregraf: Alina Lazar Iacov

15 mai, vineri, 19.00, sala mare

GYULA BERGER (HU) & ROOS VAN BERKEL (NL): YOUR BODY – MY LANDSCAPE

coregraf: Gyula Berger & Roos van Berkel

16 mai, sâmbătă, 19.00, sala mare

TEATRUL DE DANS EUROPA CENTRALĂ – TEATRUL NAȚIONAL DE DANS: HOARDĂ (HU)

coregraf: Attila Kun

17 mai, duminică, 19.00, sala mare

TEATRUL DE DANS EUROPA CENTRALĂ: JURNALUL PEREGRINILOR (HU)

coregraf: Attila Kun, Máté Mészáros

17 mai, duminică, 19.00, sala studio

CONSTANTIN ENACHE: SACRED MAZE – butoh solo (RO)

coregraf: Constantin Enache

Preţul biletelor: 15 lei; 10 lei pentru pensionari şi elevi.

Bilete se pot achiziţiona zilnic la Teatrul Figura Studio de la biroul relaţii cu publicul între orele 10.00 şi 16.00, sau în casa de bilete cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.