Fetița soldat și armata ei împotriva morții

3stars

fetita-soldat-1Meritul spectacolului „Fetița soldat” este acela de a fi ca o scurtă terapie psihanalitică, cu beneficiul că te așezi la adăpostul întunericului și te simți lipsit de efortul de a scormoni în sacul nesfârșit al amintirilor de unul singur. Un spectacol pentru copii și pentru adulți deopotrivă, căci se avântă cu tot elanul într-o temă sensibilă, mai ales pentru cei a căror copilărie se povestește în anecdote cu bunicii drept personaje principale, și nu cu bonele, școlile „step by step” sau jocurile video menite să suplinească un univers pe care numai iubirea bunicilor putea să-l descifreze. Mihaela Michailov scrie un text pe care ea însăși îl descrie ca pe un tribut adus acelor persoane dragi care au modificat complet zilele copilăriei și care are la bază o strategie ce își propune tocmai apărerea lor. Exact, fetița soldat este de fapt o „soldată” care își dorește să-și protejeze bunica de moarte printr-un joc serios de-a soldățeii creați de ea însăși după chipul și asemănărea jucăriei ce îl poate face să zâmbească chiar și pe cel mai acru și nepoliticos polițist.

fetita-soldat-2Și totuși, „Fetița soldat” nu este o abordare naivă, facilă, un joculeț de-a armata de soldăței din sârmă și lemn, cu mâinile strâmbe, puși în mișcare de imaginația bogată a unui copil energic. Fetița soldat are la picioarele ei și dincolo de scărița iluminată de becuri în borcan, o întreagă lume cu ușițe, ecrane, sertărașe în care glisează frecvent ca într-un spațiu pe care îl simte drept un scut menit s-o protejeze. Decorul minuțios creat de Bianca și Sabina Veșteman reprezintă fortăreața fetiței soldat, artefactul pe care doar cu bunica îl împarte, iar tu ești un vizitator norocos căruia îi va dezvălui harta și secretele lui. Peștele din avariu, cocoțat pe ultimul raft într-un colț, ceasul zgomotos, halatul înflorat al bunicii, dar și cel verde al mamei sale pe care l-a purtat ultima oară, atunci când a murit, ascunzătoarele în care își ține borcanele de dulceață din care se înfruptă ori de câte ori găsește „întâmplător” câte unul, planul de război desenat în spatele fotoliului, cuburile colorate cu păpădii suflate de vânt, până la rochița verde cu bretele care se transformă într-o funie numai bună de sărit coarda. Fetița soldat este legată ombilical de acel spațiu complex și vetust, marcând în fond legătura ombilicală cu bunica pe care o resimte ca pe o datorie de a o salva cu toată puterea și înflăcărarea inimii ei de copil.

fetita-soldat-3Ghidul turistic în casa bunicii a fost la recenta reprezentație de la TNB, în programul 9G, Cristina Juncu, care a însuflețit obiectele, soldățeii și a pus în mișcare tot acel ansamblu greoi din spatele ei. Inocența pe care o întrevezi în alte roluri pe care le interpretează precum Fantine în „Mizerabilii” sau chiar și în monologul Ofeliei de la Gala Hop de anul acesta, își găsește în sfârșit împlinirea în rolul fetiței soldat șlefuit ca o bijuterie dragă, cu uneltele pe care le are la îndemână un foarte tânăr actor. În ciuda emoției, a unei stângăcii ușoare de copil, în interpretarea Cristinei Juncu nu te izbești de zidul indolent al superficialității, ci simți că s-a învelit ștrengărește într-o peliculă prin care răzbat sinceritatea și emoția fetiței soldat…

Textul Mihaelei Michailov este ca o poezie care te poate atinge până la lacrimi, în combinația fatală în care mai auzi și vocea Marianei Mihuț în rolul bunicii. Și cu atât mai mult, cu cât moartea este iminentă și deznodământul tragic. Însă Silvia Roman plusează pe o proliferare a obiectelor în spațiu, pe un exces de optimism și voie bună, în detrimentul elementului lacrimogen. O alegere care, cu siguranță, e mult mai benefică și antrenantă pentru publicul de copii, care se cere fascinat și nu obligatoriu emoționat.

Teatrul Național București, 9G

Fetița soldat, de Mihaela Michailov

Regia: Silvia Roman

Distribuție: Cristina Juncu/ Silvana Mihai

Vocea bunicii (înregistrare audio): Mariana Mihuț

Scenografie: Bianca Veșteman și Sabina Veșteman

Asistent Scenografie: Grigore Pușcariu

Muzica originală: Bogdan Balea

Sound design: Bogdan Balea

Video: Adi Bulboacă

Sunet: Daniel Octavian Nae

Lumini: Cristian Ciopată

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.