Gábor Tompa montează „Tartuffe” la Teatrul Național din Praga

dezbatereTompa03_foto-florin-biolanGábor Tompa pune în scenă la Teatrul Naţional din Praga comedia Tartuffe de Molière. Pregătirile pentru spectacol au fost demarate încă din toamna anului 2013, iar repetiţiile au început în data de 14 ianuarie. Trxtul lui Molière a fost tradusă în limba cehă de Vladimir Mikeš, scenogafia este semnată de Judit Dobre-Kóthay, dramaturgul spectacolului fiind Martin Urban. Personajul principal este interpretat de Karel Dobrý, iar celelalte roluri sunt jucate de actori cehi cunoscu’i, precum David Prahar (Orgon), Katerina Winterova (Elmire), Lucie Zackova (Dorine), Vaclav Postranecky (Domnul Loial), Jaromira Milova (Madame Pernelle).

Premiera va avea loc în data de 27 februarie la Teatrul Estates, unul dintre cei mai vechi spaţii de joc al Teatrului Naţional din Praga.

Teatrul Estates cu o capacitate de 659 locuri este una dintre cele mai frumoase clădiri de teatru din Europa. Edificiul, în stil neoclasic, a fost construit într-un interval mai scurt de doi ani, fiind inaugurat în anul 1783. În acest teatru a avut loc premiera mondială a două dintre operele lui Wolfgang Amadeus Mozart. În anul 1787, compozitorul însuşi a dirijat la premiera operei Don Giovanni.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj şi Teatrul Naţional din Praga sunt membre ale Uniunii Teatrelor din Europa. Prin urmare, în anii precedenţi s-a construit o colaborare strânsă între cele două instituţii. În anul 2012, Gábor Tompa a pus în scenă piesa Rinocerii de Eugène Ionesco în capitala cehă. Iar Michal Dočekal, coordonatorul secţiei dramatice a Teatrului Naţional din Praga, a montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, în toamna anului 2013, spectacolul L-am servit pe regele Angliei, adaptare scenică după romanul lui Bohumil Hrabal. Între cele două instituţii de teatru s-au realizat şi schimburi de spectacole: publicul clujean a avut posibilitatea de a urmări spectacolul Naţionalului din Praga, Nunta lui Figaro, la Festivalul Internaţional de Teatru INTERFERENŢE 2012, iar în primăvara anului 2013 spectacolul Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett a fost jucat în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Compania clujeană a fost în turneu la Praga, în luna martie a anului 2013, cu spectacolul Leonce şi Lena de Georg Büchner.

Foto Florin Biolan

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.