Gala HOP 2009 în presă

Toamna se culeg roadele, nu? Acum în grabă, fireşte, că doar trăim într-o lume grăbită. Culegem roade, le sortăm, le comentăm şi le criticăm în grabă mare. Şi tot în grabă le lăudăm. Presa, pasămite din dorinţa de a ţine pasul cu evenimentele şi de nu scăpa nimic, reflectă şi ea ce, cât şi cum poate, în goana după prezent.

După o vară obişnuită, în care în paginile de cultură ale cotidianelor şi-a făcut loc câte o prezentare anemică, mai mult decât succintă, a vreunui spectacol şi mai ales câte un anunţ despre ce premiere va aduce toamna, în care secţiunile de teatru ale revistelor culturale ne-au oferit, ca de obicei, cronici şi, foarte rar vreun interviu cu un slujitor al Thaliei sau o sugestie de dezbatere, sezonul roadelor a adus în septembrie cea de-a XII-a ediţie a Galei HOP a Tânărului Actor. Iar presa „şi-a făcut datoria”. Adică a anunţat evenimentul şi a prezentat câştigătorii concursului! Deşi resemnat cu superficialitatea şi viteza vieţii trecătoare, Yorick a scotocit pagini tipărite şi virtuale, dornic să descopere impresii despre prestaţia de la Mangalia a aspiranţilor la „scândură”, din primele zile de septembrie. Ce a aflat?

Că organizarea concursului s-a făcut cu eforturi financiare deosebite din partea UNITER-ului, că viitorul sună binişor, după cum au opinat la unison criticii de teatru consacraţi, dar că tarele şcolilor de profil continuă să fie vizibile în interpretarea junilor actori, că la secţiunea „grup” au predominat spectacole realizate cu alte scopuri şi prilejuri decât acest concurs etc. Însă n-a reuşit să dea de nici un reportaj, de nici un jurnal de festival, de nici o reflectare care să surprinsă spiritul, atmosfera, specificul ediţiei încheiate acum o lună. Doar liste plictisitoare de nume şi premii, impresii exprimate pe un ton mai degrabă imperativ şi paternalist despre „ce nu merge” şi „ce nu e bine”, dar şi despre un posibil nou început. Aşa că bătrânul Yorick s-a oprit la conţinutul câtorva texte: „Anunţuri de toamnă” (http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=291&cmd=articol&id=11421) şi „De bine, de rău” (http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=293&cmd=articol&id=11511), de Alice Georgescu, „Cum se poate trece HOP-ul” (http://www.observatorcultural.ro/TEATRU.-Cum-se-poate-trece-HOP-ul*articleID_22407-articles_details.html), de Doru Mareş, „Teatrul nostru, teatru vostru şi actorii tuturor” (http://www.observatorcultural.ro/Teatrul-nostru-teatrul-vostru-si-actorii-tuturor*articleID_22408-articles_details.html), de Iulia Popovici şi „Ştefan Iordache – spiritul bun al Galei tânărului actor” (http://www.artactmagazine.ro/stefan_iordache___spiritul_bun_al_galei_tanarului_actor.html), de Cristina Modreanu. Secularul bufon a băgat de seamă tonul oarecum optimist al comentariilor, concluzia că „se poate”, şi citind că penibilul nu a mai făcut parte din oferta actorilor participanţi, şaisprezece la număr în această ediţie. Cam atât a cules bufonul de serviciu despre imaginea din presă a Galei HOP 2009, iar acum abia aşteaptă că citească cugetările comentatorilor despre festivalurile ce au să vină în astă toamnă de criză.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.