Gala HOP înainte de start

Afis Gala HOP 2016. grafica Cristian LuchianAu mai rămas doar câteva zile până la deschiderea ediției din 2016 a Galei HOP, al cărei director este actorul și profesorul Miklós Bács. Tema acestei ediții este „Ne-bun pentru această lume”, Nebunia – ca  şansă de a spune adevărul, ca element subversiv, ca formă de revoltă, ca existenţă în afara normei, ca rol asumat, ca formă de supravieţuire. Gala se va desfășura la Costinești, între 5 și 8 septembrie, iar juriul este format din SANDA MANU – regizor şi profesor universitar, DORINA CHIRIAC – actriţă, ANDREI şi ANDREEA GROSU – regizori, SORIN LEOVEANU – actor şi OFELIA POPII – actriţă. În concurs vor intra 19 finaliși la secțiunea Individual și trei grupuri, la secțiunea Grup.

Zilnic, între orele 17.00 – 20.30, de pe 5 până pe 8, invitaţii Galei HOP, dar şi publicul, oriunde s-ar afla el, pot urmări show-urile concurenţilor în direct! Fie în sala de spectacole din complexul Vox Maris, fie prin livestreaming pe www.galahop.ro, pe contul oficial de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor) şi pe contul oficial de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA).

La Secţiunea INDIVIDUAL, concurenţii au pregătit un moment (monolog, colaj, studiu) bazat pe texte din opera lui William Shakespeare. În construcţia momentului, concurentul trebuie să integreze maximum 2 minute performative care să îi pună în valoare calităţile, abilităţile personale (dans, cânt, capacitatea de a folosi instrumente muzicale, capacitatea de a mânui marionete, acrobaţie, magie, etc.). Durata maximă: 10 minute.

La Secţiunea GRUP, concurenţii au pregătit un spectacol/studiu/work in progress (multi-media, instalaţie, teatru fizic, teatru dans, performance) având ca suport un text shakespearian sau un text al unui autor modern contemporan ce are ca temă revizitarea operei shakespeariene. Durata maximă: 30 minute.

Toţi concurenţii – atât cei de la individual, cât şi cei din cadrul grupurilor – traversează proba obligatorie:

Scene propuse: Viola – Olivia, „A douăsprezecea noapte”, act 1, scena 5; Hamlet – Ofelia, „Hamlet”, act 3, scena 2; Brutus – Cassius, „Iuliu Cezar”, act 4, scena 3.

Concurenţii vor efectua o analiză a textului dramatic în vederea acţiunii, vor stabili circumstanţele active oferite de autor, vor alege circumstanţele în vederea generării conflictului, vor identifica evenimentul originar şi evenimentul principal al scenei, ordinea cronologică a temelor şi vor hotărî distribuţia.

Proba impusă presupune capacitatea generării acţiunii în doi, folosind propriile cuvinte ale actantului, dar păstrând structura şi secvenţialitatea temelor propuse de autor. Durata maximă: 15 minute

Practica étude-ului în cazul scenelor în doi este libera interpretare a textului dramatic cu scopul de a crea un dialog al acţiunilor. Este primul pas spre rol. Este „citirea cu picioarele” a textului dramatic. Étude-ul oferă o experienţă personală, care face legătura între actor şi drama piesei. Nu este o practică a rezultatului, ci o practică a procesului.

Programul celor 4 zile de Gala HOP cuprinde, dincolo de competiţia concurenţilor, numeroase workshop-uri, întâlniri, discuţii cu juriul sau cu artişti consacraţi, întrevederi ce vor fi adevărate experienţe formatoare pentru tânărul actor aflat la începutul drumului său în teatru.

Ada Milea, coordonatorul workshopului de expresie vocală, a lucrat cu cei 29 de actori ce au trecut de preselecţia de la finalul lunii iulie şi a descoperit o generaţie tânără „plină de energie şi idei”. „Sunt bucuroasă că am lucrat cu atâţia actori tineri, talentaţi, haioşi, simpatici, plini de energie şi de idei. Eu m-am distrat. Sper că şi ei”, a spus ea.

Andrea Gavriliu, coordonatorul workshopului de expresie corporală se aşteaptă să „mişte” lucrurile la Gala HOP: „În atelierul de anul acesta voi contribui, prin coregrafie, la traducerea a diverse situaţii şi teme shakespeariene prin muzică şi mişcare. Muzica Adei Milea, ideile lui Horia Suru şi Tudor Lucanu împreună cu nevoia mea de «a mişca», vor constitui un exerciţiu provocant pentru toţi participanţii”.

Începând cu această ediţie, Gala Tânărului Actor HOP vine cu două noi propuneri adresate atât profesioniştilor lumii teatrale, lumii culturale, cât şi publicului larg: Agenţia HOP şi Revista Thespis.

Ambele sunt găzduite pe noul site al Galei – www.galahop.ro şi ţintesc două obiective importante.

Pe de o parte, realizarea acestora presupune un laborator al tinerilor actori, un „atelier” şi o provocare de a lucra împreună – artiştii între ei şi/sau împreună cu noua generaţie de teatrologi. Pentru a se cunoaşte mai bine unii pe alţii, dar şi pentru ca produsul final să fie expresia generaţiei lor, a gândurilor şi preocupărilor lor, a modului lor de a se exprima artistic. Pentru ca acesta să-i reprezinte.

Pe de altă parte, atât Agenţia HOP, cât şi Revista Thespis încearcă să suplinească un gol şi să apropie tinerii artişti de publicul lor.

Agenţia HOP „este o nouă oportunitate de a promova participanţii la Gala Tânărului Actor. Ea se doreşte a fi o bază de date, o arhivă de referinţă pentru istoria Galei Hop, care să vină în sprijinul comunicării dintre actorii tineri şi regizorii, directorii de teatre şi directorii de casting interesaţi de noile talente actoriceşti. Prin profilele profesionale individuale, care conţin atât material audio/video cât şi material scris  puteţi afla informaţii despre datele de contact, despre activitatea artistică sau despre nivelul de pregătire al fiecărui participant la Gala Hop”, a explicat Miklós Bács, directorul Galei.

În acest an de start, Agenţia HOP îi prezintă pe cei 29 de finalişti ai Galei HOP.

Fiecare profil conţine informaţii de CV necesare pentru prezentarea artistului, cărora li se adaugă două producţii video: un demo realizat pe baza fotografiilor semnate de Adi Bulboacă cu o suită de 25 de expresii faciale şi un mic filmuleţ în care concurenţii interpretează, doi câte doi, o scurtă secvenţă dintr-un film pe care ei şi l-au ales. Echipa care a participat la realizarea filmelor a fost alcătuită din: Cristian Pascariu – regie, Norbert Fodor – direcţie de imagine, Iolanda Gîrleanu – sunet, Letiţia Ştefănescu – montaj, George Bîrsan – asistenţă producţie şi Andrei Stehan – producţie.

Fotografiile şi înregistrările video au fost realizate în perioada 3 – 10 august la UNATC Bucureşti.

Revista Thespis este un alt produs care-și propune să vină în slujba tinerilor. La fiecare ediţie a Galei Hop, reprezentanţii departamentelor de teatrologie din Univesităţile de specialitate, vor avea ocazia şi şansa să reflecte şi să dezbată fenomenul artistic, să îşi exerseze pana pe noi, actorii, contribuind astfel la re-definirea relaţiei actor-critic. În acest an Revista Thespis este realizată de Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, echipa redacţională din care fac parte Oana Bogzaru, Elena Coman, Irina Radu, Oana Monica Nae și Alexandru Panait, fiind coordonată de Monica Andronescu.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.