Ideo Ideis sau cum să ții bătrânețea departe

_MG_9445 (1)Ieri, 18 august, a început la Alexandria cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis, care va anima orașul până pe 26 august. Invitați de seamă, dornici să se joace și să facă descoperiri împreună cu elevii și studenții participanți, workshopuri și spectacole sau proiecții de filme își propun să concretizeze ceea ce se cheamă educație alternativă.

De altfel, Ideo Ideis este o poveste de succes care a fost posibilă pentru că o mână de tineri dornici să-și petreacă timpul altfel decât în fața computerului s-au apucat de treabă și le-a plăcut atât de mult ce-a ieșit, încât nu se mai opresc de câțiva ani. Seriozitatea lor a arătat că educația alternativă e mai mult, mult mai mult decât un concept ce rămâne o vorbă goală într-o țară în care noutatea încă pătrunde greu și se impune și mai greu. „Cred că cel mai frumos lucru pe care îl face Festivalul de la Alexandria este să nu îmbătrânească prost, așa cum e bine să facă fiecare dintre noi”, a spus la conferința de presă jurnalistul Cătălin Ștefănescu, președintele juriului, din care mai fac parte actorii Marius Manole, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu și Vlad Zamfirescu. De precizat că, începând cu prezenta ediție, la Ideo Ideis nu se vor mai acorda premii individuale: „Nu mai vorbim despre o competiție, nu facem o diferență de valoare.”

Diversitate și descoperire

Ca în fiecare an, și ediția din 2014 include opt secţiuni: Atelierele de Teatru Tânăr, Atelierele de Măiestrie, Spectacolele de Teatru Tânăr, Spectacolele de teatru profesionist, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor, Masterclass-urile Ideo Ideis și evenimentele dedicate comunității din Alexandria (spectacolele de stradă, proiecții gratuite de film, ateliere de dezvoltare personală pentru copii și părinți și reprezentațiile din cadrul terasei Conciato, spațiul inaugurat anul trecut ca scenă de debut pentru studenți sau tineri absolvenți ai facultăților de teatru din România). Cât despre invitați, ei sunt numeroși și s-au lăsat atrași de entuzismul organizatorilor și ai participanților.

În primele patru zile ale festivalului, aceștia vor fi fi prezenți la Atelierele de Teatru Tânăr coordonate de actori şi regizori și la Atelierele de Măiestrie: Coregrafie – coordonate de Arcadie Rusu, Vava Ştefănescu și Mihaela Zamfirescu, Dramaturgie–coordonate de Mihaela Michailov și Bogdan Georgescu, Scenografie–coordonat de Adrian Damian, Muzică&Ritm–coordonate de Raul Kusak, AFO–voce și Dan Alexandru (Cretzu) – tobe, Educație Vizuală – coordonat de Vlad Petri.

Teatru cu profesioniști

Secțiunea Masterclass le prilejuiește participanților întâlnirea cu doi actori importanți, Victor Rebengiuc, Vlad Ivanov și cu mentorii Ideo Ideis: Cătălin Ștefănescu, Vlad Zamfirescu, Medeea Marinescu, Marius Manole și Andi Vasluianu. La Serile Povestitorilor vor fi invitați profesioniști din mai multe domenii care au povești și impresii de comunicat despte visuri, aspirații și împliniri: realizatorul de televiziune Andi Moisescu, alpinistul Horia Colibășanu, precum și Andreea Iager Tako și Norbert Tako, fondatorii festivalului Plai.

Teatrul profesionist, în care visează să ajungă mulți dintre participanții la atelierele IDEO IDEIS, va fi prezent la acest eveniment prin câteva spectacole bucureștene relevante pentru prezentul teatrului nostru: „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?”, adaptare de Cătălin Ștefănescu după romanul de Cătălin Ștefănescu „Moromeții” de Marin Preda, Teatrul Act, cu Marcel Iureș și George Mihăiță; „Fata din curcubeu” de Lia Bugnar, Teatrul Național București; „Freak Show”, cu și de Florin Piersic Jr; „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, UNATC; „Bullets over Lipscani” după Woody Allen și „Cremă de zahăr ars” de Iris Spiridon, Godot Café Teatru; „Artă” de Yasmina Reza, Teatrul Bulandra.
Spectacole, filme la ceas de seară, ateliere și întâlniri cu artiști și profesioniști pe care participanți nu au prea multe ocazii să-i vadă. Dincolo de ele, o atmosferă care păstrează tânăr festivalul, cu cât numărul edițiilor crește. Ideo Ideis rămâne un eveniment ca o gură de aer pentru participanții care-și doresc să înțeleagă ceva din lumea în care trăiesc și, în același timp, să o sfideze.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.