În cioburi de memorie

ScofieldÎn acest an, continuăm rubrica „În cioburi de memorie”, în care veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Acum, Paul Scofield și al lui „Regele Lear”…

Fotografia, semnată de Gordon Goode, e făcută în anul 1962, când Paul Scofield, aici într-o scenă cu Alen McCowen, făcea un rol care avea să rămână în istoria teatrului și să devină cel mai bun Lear din toate timpurile. Cu un an în urmă, același actor primise Premiul Tony pentru Cel Mai Bun Actor în Rol Principal pentru rolul Sir Thomas More din „A Man of All Seasons”, jucat pe Broadway.

Regia spectacolului „Regele Lear”, montat la chiar la Stratford-upon-Avon era semnată de tânărul Peter Brook, aflat la începutul carierei. „Avea 40 de ani și i-am zis să învețe să meargă ca un bătrân. Mi-a răspuns: ˂Nu. Doar o să joc˃. Apoi n-am mai vorbit despre asta. Și iată-l pe scenă, un bătrân cu o extraordinară forță și vitalitate, care își scoate încet-încet armura, până rămâne fără. Avea această calitate ieșită din comun de a-și păstra controlul și în același timp de a se dezlănțui, de a face mai mult în fiecare seară”, spunea regizorul mai târziu despre Paul Scofield.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.