„Inamicul poporului”, din lumea lui Ibsen, în zilele noastre

02. Inamicul poporului_foto Adi BulboacaSpectacolul „Inamicul poporului”, după Henrik Ibsen, într-o nouă versiune scenică, semnată de Ioana Păun, va avea premiera pe 29 și 30 septembrie, la Teatrul Foarte Mic.

„Când lupta dintre cei cu bani și cei cu idei se ascute, o societate ajunge în pericol de explozie. Pornind de la realități prezente în mai multe locuri din România, acolo unde comunitățile încearcă – de cele mai multe ori zadarnic – să se apere de presiunea venită odată cu investitorii cărora nu le pasă ce efect au fabricile lor asupra mediului, regizoarea Ioana Păun aduce în contemporaneitate un cunoscut text ibsenian”, se arată într-un comunicat de presă.

Premiera spectacolului marchează și reîntoarcerea pe scena de teatru a unei actrițe cunoscute din film, Ioana Flora, alături de Emilia Dobrin, Mihaela Rădescu, Ilinca Manolache și Cătălina Bălălău.

Spectacolul păstrează structura textului lui Ibsen, problematica fiind mai mult decât actuală – ecologia, comunitatea divizată între nevoia economică și pericolul de mediu la care este expusă, independența presei, influența investitorilor asupra mediului politic, corupția la toate nivelurile.

Viziunea Ioanei Păun militează pentru un spectacol deschis, care expune visceral problemele și lasă spectatorul să își aleagă propriile rezolvări.

Suntem într-un oraș a cărui prosperitate este strâns legată de complexul balnear și în care primărița Stockmann (Miki Dobrin) este prinsă între Consiliul Investitorilor de la complexul balnear și adevărul relevat de medicul balneolog al băilor, Martha Stockmann (Ioana Flora): apa cu care oamenii se tratează este contaminată. Se închid băile (cu toate consecințele aferente) sau nu? Cine își asumă costurile și riscurile? Presa locală, reprezentată de Hovstad (Cătălina Bălălău), jurnalista în căutarea adevărului, și Aslaksen (Mihaela Rădescu), proprietara ziarului și a tipografiei, trebuie să facă o alegere: dezvăluie sau mușamalizează? Martha rămâne singură, așa cum rămân de obicei cei ce spun adevărul cu orice preț. Dar mai are are o idee.

O coproducție Teatrul Mic şi Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, cu susținerea Ibsen Scholarship, în cadrul proiectului Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei (curator – Cristina Modreanu).

INAMICUL POPORULUI după Henrik Ibsen

Regia: Ioana Păun

Cu: Ioana Flora, Ilinca Manolache, Miki Dobrin, Mihaela Rădescu și Cătălina Bălălău

Texte de Smaranda Nicolau

Scenografie și muzică live: Cătălin Rulea

Mișcare scenică: Carmen Coţofană

Asistență de regie: Cristian Gheorghe

Foto Adi Bulboacă

Print

Un Comentariu

  1. Genoveva Mihai 08/12/2015

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.