„Între noi totul e bine” deschide stagiunea la TNB

7M2A8509 . 2Premiera oficială a spectacolului „Între noi totul e bine” de Dorota Masłowska, în regia lui Radu Afrim, va avea loc duminică, 27 septembrie, la ora 20.00, la Sala Pictura. Două avanpremiere sunt programate înainte, pe 22 și 23 septembrie, tot de la ora 20.00.

„Între noi totul e bine” a avut premiera mondială în 2009 şi este montată acum pentru prima dată în România. O poveste despre generaţii sacrificate, despre pace şi război, existenţă şi non-existenţă, dar mai ales despre haosul pogorât peste lume după cel de-al Doilea Război Mondial, în care fiinţa şi identitatea ei naţională prea puţin mai contează, mai ales dacă eşti născut într-o ţară greu încercată istoric… „Un memento, dar şi un serios semnal de alarmă, ţesut în textura unei comedii negre de cea mai bună calitate, agrementată scenic prin momente de music-hall, travestiuri, compoziţii şi întorsături de situaţie abil conduse regizoral”, se arată într-un comunicat de presă.

Din distribuţie fac parte Dorina Chiriac, Marius Manole, Istvan Teglaş, Liliana Ghiţă, Natalia Călin, Florentina Ţilea, Cezar Antal. Scenografia este semnată de arhitecta Irina Moscu.

Născută în 1983 în Polonia, Dorota Masłowska s-a remarcat de la o vârstă fragedă, fiind una dintre vocile puternice ale tinerei generații. Este dramaturg, cronicar, compozitor, solist vocal, producător muzical. Scriitura ei este mai dgrabă non-conformistă, jonglând între poetic şi sordid, ironie şi pesimism. A avut un debut literar fulminant, în 2002, cu romanul postmodernist Albă ca zăpada şi roşu bolşevic – premiul criticilor la prestigiosul Premiu literar polonez NIKE, în 2003, urmat, în 2006, de premiul NIKE pentru romanul „Păunul reginei”. Şi această piesă, a doua ei creaţie dramatică, a obţinut o nominalizare în 2009, pentru acelaşi premiu. Din 2012, Între noi e totul bine e montată fără întrerupere în Ungaria, Rusia, Franţa, Cehia, Suedia etc., iar autoarea este recompensată cu Premiul pentru Cel mai bun dramaturg la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Zabrze (2009), precum şi cu Premiul pentru Cea mai bună piesă a anului 2010, oferit de Ministerul Culturii din Polonia.

„Oamenii tineri îşi caută modalităţi noi de a vorbi despre identitate”, declara ea înt-un interviu. „Încep să simtă nevoia aceasta şi o caută în Europa, unde cu toţii pretindem că suntem la fel. Cred că în Polonia nu a existat până acum un limbaj care ar putea să exprime experienţa noastră: cum e să ai o copilărie în timp de război, împrumutată de la bunici şi părinţi. Am impresia sau cel puţin speranţa că spectacolul va arăta acest lucru”.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.