La Reactor urmează Reactivarea

Program ReactivareaTimp de o săptămână, între 19 și 25 martie, se vor activa toate platformele Reactorului de la Cluj, într-un microfestival care oferă câte ceva pentru fiecare.

Printre evenimente, un vernisaj inedit în Happening Reactor, două performance-uri audio-vizuale în Sound Reactor, o a treia ediție Sub Reflector (în cadrul platformei Reactor Social) și două noi cursuri în Reactor Profesional. La capitolul teatru, evenimentul oferă două spectacole invitate, o întâlnire între personajele MiniReactor și mini-publicul lor și premiera unei noi producții Reactor de creație și experiment: Provizoriu, un spectacol care cercetează tema invizibilității sociale.

În 19 – 23 martie 2014 lua naștere pe strada Petofi Sandor, printr-un maraton de 24 de ore de evenimente, un nou spațiu cultural clujean. Un an mai târziu, lucrurile încep să se așeze: Reactorul va rămâne o fericită întâlnire între artiști în căutare de un spațiu unde să se exprime și public în căutare de noi expresii artistice. Atât unii, cât și ceilalți, aveau nevoie de un impuls care să le redea energia de care e nevoie atunci când vrei să iei contact cu lucruri noi: atât unii, cât și ceilalți, aveau nevoie să se simtă reactivați.

Reactivarea este un cadou de aniversare pentru clujeni. Reactorul va funcționa, la capacitate maximă o săptămână plină, din care publicul este așteptat să facă parte.

 

Joi, 19 martie – Happening Reactor

ora 19.00: EXERCIȚII DE ÎNVINS MOARTEA. (DE PARCĂ…)

Vernisaj Alina Andrei și George Roșu

Nu este atelier de self-help (moartea ţi-ar râde în faţă), nici voodoo (nu credem în aşa ceva), metafizică, nici atât. Titlul e absurd, desigur. Cum ar fi şi o luptă. Nu, nu ne batem cu moartea (e clar cine ar câştiga, nu?), dar stăm de vorbă cu ea. Imaginează-ţi o masă cu căni de cafea şi vin. Roşu. Poate şi o pisică (de ce nu!?). Eşti acolo cu noi şi cu moartea. Poţi s-o întrebi orice. Q&A cu moartea. Poate ţie îţi va răspunde. Va fi tot aia, oricum o să mori, dar o sa te simţi mai bine un timp.

ora 21.00: OPENING NIGHT – Sound Reactor

A PEEK IN THE RABBIT HOLE

performance audio-vizual cu Socol & HighRoller

Work in progress.

 

Vineri, 20 martie – Reactor Social

ora 16.00: Dezbatere Arta politică și prezentarea Gazetei de Artă Politică

Cu participarea lui David Schwartz (eveniment în cadrul FOCUS ATELIER)

ora 19.30: CAPETE ÎNFIERBÂNTATE

spectacol invitat

de: Mihaela Michailov & David Schwartz

cu: Alexandru Potocean

sound: Cătălin Rulea

scenografia: Adrian Cristea & Adela Iacoban

Spectacolul Capete înfierbântate reactivează în conștiința publică un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicați în evenimente. Adevărul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii și imposibil de redus la o unică perspectivă. Proiectul are la bază procesul de documentare prin diferite metode: interviuri cu martori, presa scrisă, rapoarte ale diferitelor instituții și organizații, dezbateri, discuții publice, ateliere etc., concentrate în jurul evenimentelor din București, din 13-15 iunie 1990.

 

Sâmbătă, 21 martie

ora 11.00: Mini Reactor

LA POVEŞTI CU POVESTITORII – întâlnire cu personajele din Mini Reactor

Mini Reactor îi invită pe cei mici la o întâlnire cu personajele din spectacolele noastre. Personaje din Ridichea Uriașă, Rogvaiv, Cipi și Surpriza, ba chiar și Madame Pove, vă vor răspunde la întrebări și vă vor învăța câte ceva din ceea știu ei cel mai bine. Îi așteptăm pe toți prichindeii în lumea poveștilor!

ora 19.00 Reactor Social

SUB REFLECTOR (ediția a III-a)

coordonator: Cristian Ban

asistent: Alexa Băcanu

Sub Reflector este un spectacol-eveniment, creat de și pentru oamenii Clujului, un loc de întâlnire între cei care au fost mereu în public, dar își doresc să urce pe scenă, și cei care sunt curioși să afle ce povești ascund străinii alături de care trăiesc în acest oraș.

 

Duminică, 22 martie – Premieră

ora 19.00: PROVIZORIU

idee & concept: Raul Coldea și Petro Ionescu

cu: Cătălin Filip, Diana Nedescu și Doru Taloș

video design: Cosmin Nicoară și Ana Vîjdea

asistență de regie: Valeriu Cuc

o producție Reactor de creație și experiment

Provizoriu este un spectacol orientat pe procesul de lucru, care tratează tema invizibilității sociale. Spectacolul încearcă să ficționalizeze și să facă vizibile biografiile celor care există doar în statisticile instituțiilor. Ironic și percutant, Provizoriu se adresează tuturor celor care trec pe lângă noi în fiecare zi și despre care alegem să nu știm nimic.

“Dacă mi-ar părea sincer rău să plec din orașul ăsta și aș avea ocazia să o fac, aș pleca doar de dragul suferinței. Să văd cum e să îți fie dor de un loc. Și când m-aș întoarce, să le fie tuturor dor de mine și să ne bucurăm de revedere.”

 

Luni, 23 martie – Reactor Profesional

ora 17:00: Write out session

curs de scriere creativă susținut de Alexa Băcanu și Ana Cucu Popescu

prima întâlnire – curs deschis gratuit

Pentru cei care și-ar dori să scrie, dar nu știu de unde să înceapă, pentru cei care scriu în timpul liber, dar au nevoie de o a doua părere, sau, pur și simplu, pentru cine are nevoie să se exprime creativ, începem un nou curs: scriere creativă, împreună cu dramaturgele Alexa Băcanu și Ana Cucu Popescu.

ora 19:00: Curs de reActorie

traineri: Oana Mardare, Doru Mihai Taloș, Leta Popescu.

prima întâlnire – curs deschis gratuit

Reactor Profesional lansează un curs dedicat celor dornici să se inițieze în teatru într-un mod distractiv. Regizorul Leta Popescu, alături de (re)actorii Doru Taloș și Oana Mardare vă propun un program de 10 ședințe, prin care să vă dezvoltați atenția, concentrarea, spontaneitatea, memoria, vorbirea corectă, creativitatea, încrederea.

 

Marți, 24 martie

ora 19.00: ALEARGĂ

Spectacol invitat (București)

cu Nicoleta Lefter

după romanul Anei Maria Sandu

concept Silvia Călin

scenografia Cristina Milea

Proiect realizat cu sprijinul Centrului National al Dansului, București

Toată lumea aleargă. Unii o facem pentru a ne menţine în formă, alţii pentru a scăpa de frica de bătrînețe, însă cu toţii participăm la marele maraton al vieţii. În falsul jurnal de jogging al Anei Maria Sandu își dau întîlnire alergători-personaje care ne seamănă. Toți au trecut de 30 de ani, aleargă prin parcuri, dar şi prin viaţă și încearcă să afle cine sînt, ce vor, ce-și doresc. Ritmul se schimbă o dată cu vîrsta, trecutul se blurează, prezentul devine amintire şi tot ce mai rămîne de descoperit e ce se va întîmpla mîine.

„I-am privit atentă pe alergătorii din lumea largă și i-am invidiat. Apoi mi-am luat picioarele la spinare și am ieșit eu însămi la alergat. Au trecut niște ani și textul acesta s-a transformat într-o plasă de siguranță. E aici experiența mea, a prietenilor mei și a personajelor literare cu care m-am intersectat.” (Ana Maria Sandu)

 

Miercuri, 25 martie – Sound Reactor

ora 19.00: CLOSING NIGHT

Maria Brudașcă & Danaga

Performance audio-vizual cu muzică live și retroproiecții. O reinterpretare a basmului clasic românesc.

 

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.