Magic Fest Show la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”

fireter-foto-001Magic Show Fest se desfășoară la Sibiu între 11 și 14 decembrie, evenimentul aducând laolată la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” cinci spectacole de teatru din Germania, Polonia și România cu scopul de a promova arta animației pentru această categorie de vârstă.

Spectacolul care se va juca în deschideera festivalului 11 decembrie, la ora 18.00, este „Frumoasa şi Bestia”, una dintre poveştile – arhetip ale copilăriei, se arată într-un comunicat de presă. La Teatrul Merlin din Timişoara, regizoarea Éva Lábadi Megyes a imaginat acest basm folosind tehnicile teatrului de umbre. Spectacolul face parte din proiectul „Timişoara, oraşul meu în Europa” şi pune în valoare oraşul de pe malurile canalului Bega. Decorul este constituit din proiecţii ale clădirilor istorice ale Timişoarei baroce de la început de secol XX. Evenimentul are trei părţi: o expoziţie foto cu imagini din Timişoara ale artistului fotograf Alin Zelenco, un scurt film de prezentare a istoriei oraşului şi spectacolul în sine, „Frumoasa şi Bestia”. Teatrul de umbre este un teatru al misterelor căci foloseşte partea vizibilă (yang) şi invizibilă (yin) a lucrurilor în forma lor comună, umbra. Acolo unde există lumină, există şi umbre şi penumbre. Orice obiect aducem la lumină va crea şi o umbră, aşa cum orice gând, cuvânt ori gest generează un efect. Frumoasa şi Bestia ilustrează acest mecanism al acţiunii şi reacţiunii.

Spectacolul „Familia Offline” care aduce în discuție viața de zi cu zi a unor copii care se transformă în oameni mari, așteptându-și părinții plecați la muncă în străinătate, va fi prezentat sâmbătă, 13 decembrie, ora 17.00. Maturizarea forțată a copiilor naște întrebări inocente, tandre și cinice despre lumea în care trăim. Când suntem atât de mari încât nu ne mai numim copii? Timp de şase luni, artiștii implicați în proiect au lucrat cu un grup de copii de la Școala Generală nr. 55 din București – în cadrul unor ateliere de teatru educațional – jocuri de grup, improvizații și exerciții care au pornit de la povești personale. După această perioadă au urmat două luni de elaborare a spectacolului. Multe dintre soluțiile legate de construcția spațiului, de rolul fiecărui actor în dinamica spectacolului, precum și diferite detalii specifice legate de text au venit direct de la copii, implicați în toate etapele montării. „Familia Offline” este un spectacol de teatru educațional în care 9 copii și doi actori devin vocea socială a celor care trăiesc astăzi fără părinți aproape de ei. După spectacol, actorii mici şi mari invită spectatorii la discuţii.

Compania poloneză Teatr Pinokio aduce la Sibiu un diptic cu piesele „Sunset” / „Răsăritul” şi „Table for two” / „Masă pentru doi”, reunite sub titlul „Double Tree” / „Arborele dublu”. Fiecare piesă este jucată de un păpuşar. În „Sunset” / „Răsăritul” veţi face cunoştinţă cu o bătrânică şi cu universul ei fizic şi emoţional. Piesa este o poveste despre bătrânețe și scurgerea timpului, dar, în același timp, o incursiune în amintiri și vise frumoase. În „Table for two” / „Masă pentru doi”, decorul pare pregătit pentru un cuplu: o masă, două scaune, două farfurii, două tacâmuri. Dar toate sunt destinate unui singur om. Piesa este o poveste metaforică despre singurătate, prietenie și puterea nemărginită a creației umane. Spectacolul poate fi văzut sâmbătă, 13 decembrie, ora 18.30.

„Unde nu-i cap vai de picioare”, un spectacol realizat de Ada Lupu câştigătoare a Marelui Premiu la Gala Tânărului Actor Hop 2014, va fi prezentat duminică, 14 decembrie, ora 17.00. Actriţa se mânuieşte pe sine, păpuşile nu există înaintea show-ului, ci se creează sub ochii spectatorilor.

Și tot duminică, de ora 17.00, germanii de la Metroccolis care sunt maeştri ai pantomimei, vor prezenta spectacolul „Man Machines” / „Maşinăriile umane”. Măștile albe în contrast cu hainele negre, elegante, îi transformă în roboţi vii care plutesc în spațiu, schimbându-și direcția și dinamica, trecând de la viteze mari la mișcări cu încetinitorul. Ei devin personaje într-un spectacol non-verbal cu dansuri electrizante și povestioare stranii, presărate cu momente de poezie transpusă în pantomimă. Iar de la ora 20.00, Piața Mică va fi invadată de Cosmicus…

PROGRAM MAGIC SHOW FEST

joi, 11 decembrie,

ora 11:00 la sala etaj a Teatrului Gong DARUL LUI MOŞ CRACIUN

Fundaţia Abracadabra şi Teatrul Gong Sibiu

ora 18:00 la sala etaj a Teatrului Gong FRUMOASA ŞI BESTIA

Teatrul Merlin Timişoara

ora 19:30 la sala parter a Teatrului Gong INSULA – CONCERT CU JUCĂRII

Ada Milea, România

vineri, 12 decembrie,

ora 11:00 la sala parter a Teatrului Gong FANTASTIC MAGIC SHOW

Asociația Culturală Magic Art, România

ora 18:00 la sala etaj a Teatrului Gong COMEDY MAGIC SHOW

Tina Lenert & Mike Caveney, SUA

ora 19:00 la sala parter a Teatrului Gong FANTASTIC MAGIC SHOW

Asociația Culturală Magic Art, România

sâmbătă, 13 decembrie,

ora 17:00 la sala parter a Teatrului Gong FAMILIA OFFLINE

Asociația Culturală Replika, România

ora 18:30 la sala etaj a Teatrului Gong COPACUL DUBLAT

Teatr Pinokio, Polonia

duminică, 14 decembrie,

ora 17:00 la sala etaj a Teatrului Gong MAN MACHINES

Metroccolis, Germania

&

spectacol de animaţie UNDE NU-I CAP VAI DE PICIOARE

Ada Lupu, România

ora 18:00 la sala parter a Teatrului Gong ABRACADABRA SHOW

Magic Goldman, Italia

ora 20:00 în Piaţa Mică COSMICUS

Bulgaria

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.