Mihail Sebastian, între documente şi poveste

Teatrul documentar nu are o tradiţie pe scenele din România, iar seria iniţiată de Teatrul Odeon în parteneriat cu Fundaţia Orient Expres şi intitulată „Bucureşti strict secret” îşi propune să umple un spaţiu din păcate prea puţin exploatat până acum.

O poveste despre viaţa şi moartea lui Mihail Sebastian, „testată” deja pe public de de spectacolul (lectură) „Marea iubire a lui Sebastian”, cu Marius Manole şi Rodica Mandache, s-a dovedit o alegere fericită pentru începutul acestui proiect. Cu atât mai mult cu cât „Misterul Sebastian”, primul din serie, îl aduce în faţa publicului pe Radu Beligan, povestind „live” despre întâlnirea lui cu dramaturgul mort într-un straniu accident de maşină.

Deşi „documentar”, cuvântul n-ar trebui să-i sperie deloc pe spectatorii obişnuiţi cu teatrul-poveste, pentru că felul în care Felix Alexa construieşte spectacolul (spectacol-document, aşa cum este el prezentat de organizatori) este cuceritor. Un joc interesant de planuri, în care se amestecă fragmente din jurnalul lui Sebastian, din jurnalul lui Leni Caler, din piesa „Steaua fără nume”, deopotrivă cu poveştile adevărate ale lui Radu Beligan, trăite la începutul secolului trecut, şi cu discursul sec, jurnalistic, al lui Stelian Tănase, care contrabalansează frumos momentele construite pe emoţie.

Spectacolul – care va avea umătoarea reprezentaţie pe 16 decembrie la Sala Studio a Teatrului Odeon şi care este creat doar pentru acest proiect – ar merita/ ar trebui inclus în stagiunea curentă a teatrului atât pentru valoarea lui documentară, cât şi pentru cea artistică.

Echilibrând frumos discursurile, Felix Alexa construieşte, printr-o regie subtilă, o poveste adevărată expusă cu mijloace care mimează documentarul de televiziune. Spectacolul se deschide cu câteva imagini din Bucureştiul interbelic proiectate în fundal, urmate de o mică înregistrare cu Radu Beligan care povesteşte despre începuturile lui ca actor la Teatrul Alhambra. Aşteptarea este frumos creată, regizorul creează atmosfera şi apoi, când înregistrarea se opreşte, în scenă intră direct Radu Beligan, cu un discurs tot timpul la graniţa dintre realitate şi ficţiune, „personajul” real, care se joacă pe sine în tinereţe sau povesteşte senin istorii de epocă.

Planurile se întrepătrund, Marius Manole şi Rodica Mandache, care-i interpretează pe Mihail Sebastian şi pe Leni Caler la vârste diferite, apar în poveste, dialoghează între ei sau monologhează, din când în cand rup plasa „ficţiunii” şi intră în dialog cu „realitatea” lui Radu Beligan. Permutările se fac subtil, de la înregistrările ca pentru un documentar TV, cu Stelian Tănase, la prezenţa în carne şi oase a acestuia în sală, continuându-şi discursul… De la discuţiile, în prima parte, despre „Steaua fără nume”, piesa a cărei premieră a avut loc într-un moment în care istoria nu-i permitea autorului – evreu – să-şi pună numele pe afiş, la schimbul de replici din piesă în care Radu Beligan interpretează, zâmbind, un Miroiu care sfidează timpul, în dialog cu o Mona frumos asumată, în acest context, de Raluca Aprodu. De la revenirea la discursul jurnalistic, în cea de-a doua parte – când moartea lui Mihail Sebastian s-a petrecut deja, după ce războiul s-a sfârşit, iar numele de pe „Steaua fără nume” i-a ieşit la iveală –, la poveştile şi amintirile celorlalţi despre el.

În ciuda titlului – „Misterul Sebastian” –, spectacolul nu-şi propune să dezlege misterul morţii scriitorului şi bine face. Nu-şi caută vinovaţi, nu cercetează dacă a fost accident sau asasinat. Face, în schimb, ceva mult mai important. Îl readuce pe Mihail Sebastian şi viaţa lui în prim-plan şi stârneşte curiozităţi legate de existenţa lui, lansând întrebări, fără să dea răspunsuri. Construieşte din flashback-uri, din documente, din amintiri, din jurnale, din textele scriitorului o poveste în care Sebastian este şi personaj, şi persoană. Şi, poate şi mai important este că-l aduce pe Radu Beligan pe scenă într-o postură extrem de interesantă: actorul faţă în faţă cu propria imagine din tinereţe, actorul ale cărui amintiri construiesc deja istoria…

Spectacol cotat

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.