Ediția din 2016 a Galei HOP, dedicată promovării tinerilor actori, absolvenți ai facultăților de profil, se va desfăşura și anul acesta la Costineşti, direcția artistică a evenimentului fiind preluată de actorul și profesorul Miklós Bács. Evenimentul este organizat de UNITER împreună cu Vox Maris Grand Resort Costineşti şi finanţat de Ministerul Culturii.
Ultimele trei ediţii ale Galei (2013-2015) s-au aflat sub direcţia artistică a regizorului Radu Afrim. În acest an, direcţia artistică a evenimentului este preluată de Miklós Bács, actor al Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi profesor universitar doctor abilitat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj.
Pedagog foarte apreciat de studenți, Miklós Bács este membru al corpului profesoral fondator al şcolii de teatru clujene (1991) şi al secţiei maghiare (1992), coordonatorul a cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române şi iniţiatorul festivalului studenţesc „Galactoria” în 2004.
Miklós Bács a scris pe pagina lui de Facebook următoarea declarație: „Numirea mea ca director al Galei este în egală măsură o deosebită onoare, dar şi o mare damnare. Puţini profesori au şansa, ca după 25 de ani de profesorat să îşi poată fructifica experienţa în cadrul unui context de nivel naţional şi să profite de pe urma unei astfel de oportunităţi pentru a putea contribui la conturarea personalităţii artistice a viitorilor colegi de breaslă, dispunând de un instrument precum Gala Tânărului Actor. Preluarea Galei după o înfloritoare şi strălucitoare perioadă de renaştere sporeşte însă responsabilitatea, şi aşa imensă, faţă de începutul de drum al tinerilor noştri colegi. Scopul meu, prin acceptarea preluării Galei, este de a crea un context viabil pentru întâlnirea diferitelor generaţii şi diferitelor mentalităţi regizorale şi actoriceşti sub semnul valorii comune. Pe lângă asigurarea vizibilităţii tinerilor actori voi încerca să ofer şi şansa unor reale întâlniri artistice dintre regizorii marcanţi ai vieţii teatrale româneşti şi tinerii noştri colegi”, a explicat el.
Într-un interviu acordat revistei Yorick, Miklós Bács declara: „Condițiile sociale pentru un artist nu contează cu adevărat. La un artist marea problemă este această continuă obligativitate de devenire. Ca actor, nu ești „terminat” niciodată și nu poți să fii închis, ești într-o continuă mișcare. Poate că această nesiguranță și imperfecțiune, inerentă acestei meserii, sunt cel mai greu de acceptat. Esența în actorie este „de-formarea”. Ceea ce faci cu un student este să-l de-formezi ca să-l lași ne-format. Un actor format este o catastrofă. Să-l formezi înseamnă să-l închizi și Doamne ferește de așa ceva, chiar dacă e vorba de perfecțiune! Marea lui greutate este că trebuie să rămână o viață întreagă de-format. Să accepte această necunoștință, acest haos de dinainte de creație. Creația se bazează pe acest necunoscut și pe această frică de necunoscut, iar lipsă de formă e cea care îngrozește. Personalitatea e un lucru îngrozitor de mobil. Și trebuie să accepți că n-ai de unde să știi ce o să se întâmple în secunda următoare. La un actor, asta e esențial. Să poți să accepți că nu știi nimic, niciodată, la nicio vârstă. Și e teribil de greu de acceptat. Omul tinde spre a avea siguranțe, spre a se sprijini pe puncte fixe. Or, el n-are dreptul să aibă așa ceva.”
Foto: Maria Ștefănescu
No,ashe da!In sfarsit o veste buna!!!Goodbye “era afrim”,in sfarsit nu o sa ne mai imbracam/dezbracam in femei la gala si nu o sa mai facem isterii,songuri si alte isme pe la probe.Domnul Micky Bacs este de departe cel mai potrivit om pentru acest post.Whoooaa!Ah yeah!Jucam teatru!
Minunata alegere si inlocuire!In sfarsit,se mai intampla si lucruri bune…