Muzica şi teatrul, în dialog la „Interferenţe”

Unul dintre cele mai interesante evenimente din viaţa artistică a Clujului este gata de start. Ediţia a treia a Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe” se va desfăşura în perioada 27 noiembrie – 9 decembrie şi se va axa pe „Dialogul dintre voci”.

O temă abstractă, pe care o vor concretiza artiştii şi criticii invitaţi prin spectacole, dezbateri, ateliere şi lansări de carte, la sfârşitul unei toamne bogate în festivaluri. Însă la „Interferenţe” se remarcă dorinţa de a realiza o analiză consistentă şi pertinentă a temei alese, precum şi un obiectiv concret: festivalul vrea să devină o platformă a Uniunii Teatrelor Europene, scop în care a invitat şapte spectacole  montate la teatre afiliate la UTE. Regizorul Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, instituţie care împlineşte 220 ani de existenţă, a explicat: „Anul acesta am încercat să extindem noţiunea de Interfereneţe pe ceva ce reprezintă şi o tendinţă în teatrul mondial contemporan, aceea de a regândi reconsidera, relaţia dintre muzică şi teatru, forme de artă care au fost îmbinate de la începuturile istoriei cultrii. Există artişti care au un fond de pregătire muzicală sau alţii care încearcă să diminueze ascuţimea graniţei dintre teatru şi muzică.”

Imagine din spectacolul "Gianni Schichi", Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Imagine din spectacolul "Gianni Schichi", Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

În cadrul festivalului va fi deschisă instalaţia de sunet „Ritmuri: spaţiu-text-sunet” a compozitorului Vasile Şirli, compozitorul Iosif Herţea va susţine un atelier dedicat muzicii de scenă, iar Almási-Tóth András un atelier dedicat teatrului muzical contemporan. Cunoscutul critic de teatru George Banu va lansa, cu această ocazie, volumul bilingv „De la vorbire la cântec”, reunind mărturii ale câtorva regizori şi actori celebri despre trecerea de la cuvinte la sunet. „Nu avem, de fapt, în limba română şi în limba maghiară o carte care să trateze problema muzicii în teatru, deci, această apariţie va fi salutată de mediile academice atât din cultura română, cât şi din cultura maghiară”, a comentat  Visky Andras, director artistic al instituţiei gazdă.

Secţiunea OFF a evenimentului, o completare necesară la programul de spectacole, se subordonează aceleiaşi teme, pe care o abordează apelând la proiecţii de concerte şi spectacole de operă, precum şi conferinţe, care vor avea loc la Casa TIFF.

La ediţia din acest an vor fi prezentate 21 de spectacole de teatru din 9 ţări (Spania, Franţa, Olanda, Polonia, Ungaria, Croaţia, Israel, SUA, România), toate traduse simultan în limba română, maghiară şi engleză. Printre ele se numără „Max Black”, în regia lui Heiner Goebbels, producţie de la Théâtre Vidy-Lausanne, „Regele moare”, producţie regizată de Silviu Purcărete pentru Les Arts et Mouvants în Franţa. Ca şi în ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti, regizorul român va fi reprezentat la Cluj de încă două creaţii: „Călătoriile lui Gulliver”, producţie invitată de la Naţional sibian, şi „Gianni Schicchi” de la teatrul-gazdă.

Dintre celelalte spectacole amintim „Ţara făgăduinţei”, în regia lui Shay Pitovski de la Teatrul Naţional Habima din Israel, căruia i se vor adăuga alte creaţii din Coreea de Sud, Serbia şi Cehia.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.