Nebunie metropolitană în lumina nopții

3stars

LSD_Theatre_Show1Te ferești instinctiv de oamenii isterici, de cei care nu reușesc să se integreze prea ușor în societate, de pesimiști, de homosexuali, de toți cei care se evidențiază ca fiind altfel. Spectacolul LSD Theatre Show, invitat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Oradea, secțiunea Fringe, conturează cu neoane colorate și paiete un univers deja puternic comercializat în care vedetele se nasc de pe o zi pe alta și care are propriul ritm, cel al luminilor halucinante din noapte. Textul lui Christopher Durang, dramaturg american contemporan, jucat atât pe Broadway, cât și off Broadway, scapă de privirea încruntată care ar încerca să-i arunce în față spectatorului problemele societății contemporane și e transformat în show, exact cum o spune titlul. Și aceasta e o abordare destul de curajoasă a tânărului regizor Horia Suru, căci e greu să-i dai publicului și pâine și circ în același timp. El mizează pe nuanțele comicului, pe interacțiunea dintre actori și spectatori, dar și pe intimitatea dintre aceștia. Spectatorul nu mai este în ipostaza din care pândește personajul, nu se uită prin gaura cheii, ci i se fac confesiuni, i se cere insistent cooperarea.

Piața teatrului independent oferă, la prima vedere, „produse” pe bandă rulantă. Studenții, absolvenții, dar și mulți actori cu renume se avântă spre astfel de proiecte, cu cât mai multe cu atât mai bine, în speranța că-și vor câștiga un statut, relații sau măcar pâinea pentru a doua zi. În LSD Theatre Show experiența actorilor își spune cuvântul. Isabela Neamțu și Matei Chioariu au prezență scenică, voce, dicție, carismă. Aceste lucruri nici nu ar trebui să fie enunțate, ele se presupune că există la un actor „by default”, și totuși lipsa lor la din ce în ce mai mulți absolvenți de actorie ar trebui să fie un semnal de alarmă. În secțiunea Fringe a festivalului de la Oradea, de data aceasta, profesionalismul a sărit în ochi. Isabela Neamțu construiește personajul unei femei care trece subtil de la starea de normalitate la cea de isterie și paranoia față de tot ce o înconjoară, oameni, lucruri, spectatori. Introspecția excesivă, psihiatrii o transformă într-un om care nu-și mai găsește locul în propria viață. Spre deosebire de partenera sa, personajul interpretat de Matei Chioariu vrea să se vindece cu orice preț de pesimism, de frică, de neputința de a socializa, de homosexualitate. Șablonul majorității se impune adesea ca o formă de tortură, e o mașinărie asemeni celei din „Colonia penitenciară” a lui Kafka, care modelează oameni, sisteme… la nesfârșit.

lsd-theatre-show2Personajele interoghează lumea în care trăiesc din perspectiva a doi copii. Desigur că e o parodie, o comedie macabră din universul newyorkez, când noaptea e ziua reclamelor colorate, când toate dorințele obscure ies la iveală. Într-o astfel de noapte Oprah e ucisă, iar înlocuitoarea ei maniaco-depresivă îl are ca invitat special în emisiune pe pruncul din Praga. Nimic nu mai e credibil, logic, ci e mai degrabă o comedie neagră în care s-a instaurat legea onirică. Ca drog, LSD-ul îi provoacă consumatorului halucinații, el vede și aude lucruri care nu există, își schimbă rapid starea de spirit, călătorește printr-o lume iluzorie. Ți se poate întâmpla de câte ori deschizi televizorul la cine știe ce show îmbâcsit de kitsch, când verifici știrile pe Facebook, când intri în vertijul numit mass-media… pentru că și aceasta e o dependență și un drog.

Dar LSD Theatre Show distrează publicul, îl face să râdă, personajele se iau și nu se iau în serios. E un joc, e entertainment. Se spune că orice creație are la bază procesul căutării. Indiferent că e jumătatea pierdută din mitul androginului, piatra filozofală, drumul către casă… În viziunea regizorală a lui Horia Suru personajele caută un echilibru și o identitate într-o lume în și din care, uneori, nu mai înțelegi nimic. „Ce caut eu în viața mea?” e o întrebare care provoacă panică, angoasă, anxietate dacă rămâne fără un răspuns…

Forma pe care a îmbrăcat-o spectacolul, aceea de entertainment, fără a fi kitsch, cu un decor minimalist, dar de efect, cu interpreți multifuncționali și energici îi permite să cucerească publicul de toate vârstele, dintr-o sală de teatru, dar și dintr-o cafenea, precum Godot Cafe-Teatru, unde încă mai puteți vedea LSD Theatre Show.

Asociația Culturală Doctor’s Studio

LSD Theatre Show, de Christopher Durang

Traducătorul: Raluca-Dumitrița Neamțu

Scenariu/adaptare: Horia Suru

Regia: Horia Suru

Scenografia: Marian Vasii

Live Sound Design: Rufi

Grafica: Alexandra Andrieș

Distribuția: Isabela Neamțu, Matei Chioariu

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.