„No Man’s Land” la TNB

6-richard-bovnoczki-ciprian-nicula_8600Premiera spectacolului „No Man’s Land” de Danis Tanović, în regia lui Alexander Morfov, va avea loc pe 16 şi 17 noiembrie, ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti. În rolurile principale, Mihai Călin, Richard Bovnoczki și Ciprian Nicula.

Într-o lume măcinată de terorism și războaie, condusă de organizații globale și dependentă de mass-media, TNB aduce în scenă, cu o redutabilă echipă de creatori, una din cele mai premiate poveşti ale cinematografului contemporan, „No Man’s Land” de Danis Tanović.

Regizor, scenarist, producător şi profesor, bosniacul Danis Tanović lansa, în 2001, pe ecranele lumii, un strigăt sfâşietor de durere şi însingurare, născut dintr-un război civil absurd şi nemilos, cel dintre Bosnia şi Herţegovina, între 1992-1993. Oameni care până mai ieri stăteau la aceeaşi masă, ca într-o adevărată familie, împărţind bucuriile, durerile şi sărbătorile împreună, au devenit inamici, antrenaţi într-o dispută etnică aprigă şi sângeroasă.

El însuşi martor al acestor episoade sfâşietoare, ca tânăr artist, cu studiile încă  neterminate, Danis Tanović a imortalizat pe peliculă, împreună cu o echipă de documentarişti, imagini cutremurătoare. Peste câţiva ani, debutul lui regizoral avea să pornească din craterul acestei experienţe fiebinţi. Şi avea să fie „No Man’s Land”! Unul din cele mai premiate filme, cu 42 de recunoaşteri naţionale şi internaţionale, printre care Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes, Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, Globul de Aur  pentru cel mai bun film străin şi Premiul César pentru cel mai bun film de debut.

Bazată pe o intrigă intelegentă şi o descriere realistă, pigmentată cu umor negru şi ironie, povestea lui Tanović refuză să arate cu degetul vinovaţii conflictului din Balcani. Ca într-o joacă de-a şoarecele şi pisica între fraţi, extrem de dură însă, autorul le dă dreptate când unora, când celorlalţi.

Spectacolul de la TNB se bazează pe o dramatizare realizată de regizorul Alexander Morfov.

No Man’s Land  este o poveste de viaţă şi de moarte, o încleştare dureroasă între  sârbi şi bosniaci, asistaţi de forţe pacifiste, a căror reacţie, când  nu este inutilă, este oricum mult prea detaşată.

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 16 ani.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.