„Noul locatar“, în premieră oficială la Teatrul Nottara

noullocatarPe 20 și 21 septembrie, la ora 19.00, Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara din București va găzdui premiera oficială a spectacolului „Noul locatar“ de Eugène Ionescu, în regia lui Tompa Gabor, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

În rolul principal publicul îl poate vedea pe actorul spaniol Francisco Alfonsín. Din distribuție mai fac parte actorii Ada Navrot, Gabriel Răuță și Ion Grosu. Decorul spectacolului este semnat de Helmut Stürmer, iar costumele sunt create de Corina Grămoșteanu, care semnează și asistența de scenografie.

„Ne aflăm la sfârşitul unei lumi: dispare cultura, dispar bibliotecile, cărţile, tablourile şi mobilele moştenite din familie. Cei de vârsta mea au primit din generaţie în generaţie o moştenire culturală. Încă mai am cărţi, mobilă sau obiecte moştenite de la străbunici. În această epocă a iPhone-urilor se pierd toate aceste lucruri. Piesa Noul locatar este, aş zice, înrudită cu Livada de vişini a lui A.P. Cehov, care vorbeşte despre dispariţia acestei forme de cultură. Un fapt destul de îngrijorător… Dispar gustul pentru citit, pentru arta adevărată. Dispare o dimensiune a sufletului uman şi suntem nevoiţi să ne punem din nou întrebările: ce căutăm aici, ce facem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm?”, scria Gábor Tompa în caietul program al spectacolului.

Spectacolul a avut avanpremiera în luna iulie. Cu această ocazie, criticul de teatru George Banu scria în revista „Dilema veche”: „Ionesco și spectacolul lui Tompa/Stürmer acordă o dimensiune parabolică situației expuse. Noul locatar e un utopist ce imaginează lumea condusă după regulile spiritului, o lume supusă și controlată. Dincolo de valoarea privată a narațiunii, concluzia conduce la sensuri generale, umane, sensuri rebele, căci aici planurile se prăbușesc și rezultatele le contrazic.”

Print

Un Comentariu

  1. ana 21/09/2014

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.