O carte absolut necesară

O carte pe care o citeşti cu bucurie, indiferent de meseria pe care o ai. Clasicii dramaturgiei universale – primul volum din cele patru pe care Costin Tuchilă şi Puşa Roth le-au pus la cale – îţi oferă şansa întâlnirii cu 17 autori dramatici şi acoperă – de la părintele tragediei universale, Eschil, la cel care visa “la o lume adevărată”, Pierre de Marivaux – 22 de secole de teatru.

Cel care vrea să se informeze are la dispoziţie o sursă impecabil documentată. Cel care caută o perspectivă axiologică are la îndemână opinia a doi literaţi, muzicologi şi teatrologi care au scris şi au pus în undă sute de

piese. Pentru că, “în 23 noiembrie 1997 – scriu autorii în Cuvânt înainte –, lansam la Radio România Cultural, împreună cu Vasile Manta, seria de emisiuni Clasicii dramaturgiei universale, difuzată lunar sub genericul Teatrul Naţional Radiofonic. (…) Nu bănuiam la acea dată că emisiunea, ajunsă la 90 de ediţii, va fi o preocupare statornică mai bine de un deceniu, că, finalmente, se va transforma de fapt într-o istorie a dramaturgiei universale. Cu atât mai puţin că ideile exprimate succint în comentariile din acele emisiuni vor putea constitui punctul de plecare al unei cărţi.” Cei dedaţi chiţibuşurilor filologice vor găsi în acest volum termeni din greaca veche, termeni latineşti, etimologii şi expresii de tot neamul şi felul. Şi episoade care trec din paradigmă folclorică într-una de un monden sui generis.

Miercuri 12 ianuarie 2011, ora 11. Sala „Mircea Eliade” a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, str. Tache Ionescu nr.4. Un spaţiu care parcă armonizează energii culturale, un spaţiu benefic datorat, nu în mică parte, directorului bibliotecii, istoricul şi scriitorul Florin Rotaru. Aici au ales Costin Tuchilă şi Puşa Roth să-şi prezinte volumul, în faţa unor oameni obişnuiţi cu evenimentele dedicate cărţii, dedicate artelor.

Alături de autori, de distinsul filolog, jurnalist şi scriitor Ioan Adam şi de maestrul Dorel Vişan, am avut bucuria întâlnirii cu un public excepţional, ca o piatră de temelie a nădejdii. Consemnez gândul bun al scriitorului Dumitru Radu Popescu, director al Editurii Academiei Române, şi emoţia profesorilor şi colegilor Puşei Roth care au venit să-i spună că le-a onorat munca şi le-a împlinit speranţa. Pentru detalii despre eveniment urmaţi aceste două linkuri: http://libersaspun.3netmedia.ro/rezumate/cand-taraba-e-mare-dregator-trebuie-sa-o-mutam/ şi http://libersaspun.3netmedia.ro/galerie-video/.

Print

Un Comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.