„Omul cu chitara“ descinde pe Drumul Sării

turda„El este <Omul cu chitara>. E cel pe lângă care treci zilnic la metrou, dar nu îl observi, cel care cântă celor care vor şi celor care nu vor să-l asculte. E cel care ar putea să-ţi întrerupă pentru o clipă traseul monoton, pe care îl parcurgi aproape somnambulic. Omul cu chitara e martorul unor frânturi de viaţă pe care le culege, le ordonează, le asociază cu propriul traseu, însă, cel mai important, el reduce la esenţial totul şi identifică un şablon al <devenirii umane>, afirmând repetitiv, cadenţat, <Aşa e viaţa>.“ Astfel își prezintă echipa teatrului din Turda un spectacol care se apropie de premiera oficială, după ce s-a întors da la Brăila, unde a participat la Festivalul Zile și Nopți de Teatru European.

Poezie, cinism, bucurie, durere, cuvinte și stări ale oamenilor, ale inimilor zdrobite, ale ființelor care visează. Un text pentru omul de azi, scris cu ironie și umor, cu înțelegere și cu un incisiv simț critic, pentru un public obsedat de lumea din jur, și totuși atât de neatent cu cei din jur.  „Omul cu chitara“, piesă scrisă de Jon Fosse, în ultimii ani cel mai jucat dramaturg contemporan din Europa, și-a găsit în România un regizor experimentat, Mihai Măniuțiu, care să creeze un spectacol într-un teatru ce se luptă, la vremuri de criză, să facă un festival. Ajuns la a doua ediție, Festivalul Teatru pe Drumul Sării se va desfășura la Turda în perioada 16-18 octombrie în acest an în care instituția-gazdă împlinește 65 de ani de existență. Evenimentul, care propune un program flexibil, adaptat la preocupările și preferințelor publicului tânăr, dar și la interesele spectatorilor dornici să vadă actori cunoscuți, se va deschide cu premiera montării semnate de Mihai Măniuțiu, cu Marius Bodochi în rolul principal, care-i va avea parteneri de scenă pe tinerii actori Flavia Giurgiu și Răzvan Corneci.

În celelalte seri de festival publicul are ocazia să se întoarcă la clasici, așa cum sunt ei montați astăzi. „Revizorul“ lui Gogol, spectacol regizat de Horațiu Mălăele, și „Măscăriciul“ după A.P. Cehov, creație pusă în scenă de același cunoscut artist, care joacă în spectacol împreună cu Nicolae Urs, fac parte din program și aduc la Turda artiști consacrați, printre care și George Mihăiță, Valentin Teodosiu sau Virginia Mirea.

Cealaltă componentă a festivalului este dedicată, pe de o parte, practicii teatrale alături de artiști aflați la început de drum și, pe de altă parte, producțiilor pentru copii. Ion Caramitru va susține un atelier despre recitarea de poezie, iar coregraful Florin Fieroiu va coordona un workshop de teatru-dans intitulat Body-Context-Performance. Îi va fi alături muzicianul Vlaicu Golcea, care are, și el, o mare experiență festivalieră, iar participanții, selectați de teatrul-gazdă, sunt invitați să-și lase acasă inhibițiile, să-și aducă imaginația și să se joace cu propria minte și cu propriul corp.

Programul va fi completat de o reprezentație pentru copii, „Frumoasa și bestia“, cu acces gratuit pentru micii spectatori. Spectacolul vine de la Teatrul Regina Maria din Oradea, este regizat de Florin Silaghi și interpretat de Trupa Arcadia.

Programul complet al Festivalului Teatru pe Drumul Sarii 2013

Turda, ediţia a II-a, 16-18 octombrie 2013

Miercuri, 16 octombrie 2013

10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu – Salina Turda

19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: Omul cu chitara de Jon Fosse, regia artistică Mihai Măniuţiu, scenografia Adrian Damian, coregrafia Vava Ştefănescu, light-design Lucian Moga, traducerea Daria Ioan. PREMIERĂ PE ŢARĂ. Distribuţia – Marius Bodochi – Teatrul Naţional Bucureşti, alături de actorii turdeni Răzvan Corneci şi Flavia Giurgiu.

Joi, 17 octombrie 2013

10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu

13.30 Teatrul Municipal Turda, foyer: masă rotundă cu tema Gânduri despre artă în timpurile postmoderne

15.00-18.00 Amfiteatru Salina Turda: Atelier de teatru “Poezia şi tehnica subtextului”, susţinut de actorul Ion Caramitru

19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat – Măscăriciul de A.P. Cehov, cu Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs, regia artistică Horaţiu Mălăele

Vineri, 18 octombrie 2013

10.00 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat pentru copii Frumoasa şi Bestia, regia artistică Florian Silaghi, Teatrul “Regina Maria”, Oradea, trupa Arcadia – intrare gratuita

10.00-13.00 Amfiteatru Salina Turda: atelier de teatru-dans susţinut de coregraful Florin Fieroiu

15.00-18.00 Amfiteatru Salina Turda: Atelier de teatru “Poezia şi tehnica subtextului”, susţinut de actorul Ion Caramitru

19.30 Teatrul Municipal, Sala Mare: spectacol invitat – Revizorul de N. Gogol, regia artistică Horaţiu Mălăele, cu: George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, Dragoş Huluba, Toma Cuzin, George Grigore, Florin Dobrovici, Petre Dinuliu, Eugen Racoţi, Delia Seceleanu, Şerban Georgevici, Gheorghe Dănilă, Ion Chelaru.

 

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.