„Paradise Now” în transă – mistică și politică

Cioburi ParadiseÎn rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Acum, spectacolul „Paradise Now”, produs de Living Theatre.

Fotografia surprinde un moment dintr-o reprezentație de la Yale Repertory Theatre cu „Paradise Now”, spectacol legendar realizat de compania Living Theatre în 1968. După această reprezentație, zece actori și spectatori au fost arestați pentru comportament indecent.

Combinând politica și mistica, „Paradise Now” își propunea să revoluționeze societatea prin eliberarea psihologică a publicului. Reprezentațiile începeau cu proteste la adresa legilor ce restricționau libertatea (nuditate, droguri, cenzură), iar actorii se mișcau apoi printre spectatori, spectacolele fiind „călătorii spirituale“, în care fiecare pas însemna un contact și mai strâms între actori și spectatori

Publicul era îndemnat să se strângă în mici grupuri, „celule revoluționare“, și încurajat să fumeze marijuana ca să intre în „transă“ și invitat să experimenteze o viziune simbolică asupra potențialului uman și încrederii comunitare, aspecte ale „zborului“ – se lansa de pe o platformă înaltă ca să-i prindă alții în brațe -, și să alunece într-un „ritual al iubirii“. Actorii îi conduceau pe toți, dezbrăcați, într-o procesiune în afara teatrului, ca să „elibereze străzile“. La fiecare etapă li se recomanda să „elibereze teatrul“ în spirit revoluționar. În viziunea lui Julian Beck, dacă se întâmpla așa, spectacolul era gata, „paradisul“ fiind „consumat“.

„Paradise Now” a atras nenumărați participanți entuziaști în turneele din Europa și America, a alimentat revolta studențească din Mai ’68. Living Theatre a fost în fruntea mișcării studențești de ocupare a Teatrului Odéon de la Paris.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.