„Costumul” în regia, adaptarea şi muzica lui Peter Brook, Marie-Hélène Estienne şi Frank Krawczyk vine la București în avanpremiera Festivalului „Viaţa e frumoasă”. Unul dintre cei mai mari regizori și teoreticieni ai teatrului secolului XX, Peter Brook aduce la București unul dintre cele mai recente spectacole care-i poartă semnătura, și care se va juca pe 22 și 23 septembrie, la ora 19.00, la Sala Operei Naționale din București.
„Toată lumea prezentă pe scenă este foarte aproape de perfecțiune”, scria despre acest spectacol Ben Brantley, în The New-York Times…
„Ce ne împinge să ne întoarcem la Costumul, un spectacol în limba franceză, care a străbătut întreaga lume de-a lungul anilor? Faptul că în teatru nimic nu e niciodată bătut în cuie, fără îndoială – unele teme se epuizează, iar altele, dimpotrivă, îşi schimbă înfăţişarea şi stârnesc nevoia de a reveni la ele. (…) Pe-atunci am simţit nevoia de a folosi muzică în spectacol şi am recurs la muzică înregistrată. Acum, fireşte, am dorit să ne întoarcem la această aventură şi s-o prezentăm în engleză, limba originară a piesei, alături de o mică orchestră pe scenă, într-o versiune aflată undeva între limba vorbită şi cea cântată”, povestesc Peter Brook, Marie-Hélène Estienne.
Adaptat după nuvela cu acelaşi titlu a lui Can Themba, un scriitor sud-african, spectacolul „Costumul”, montat inițial în limba franceză, a revenit, în 2012, la Theatre des Bouffes du Nord, teatrul parizian pe care Peter Brook l-a făcut celebru şi pe care l-a și condus mai bine de 30 de ani. Noua montare, realizată în limba originală (engleză) se află, după spusele celor doi regizori, „undeva între limba vorbită şi cea cântată”. Acțiunea este plasată în Africa de Sud a anilor ’50 și include melodiile de jazz ale vremii, interpretate live de un grup de patru actori, alături de o mică orchestră.
Spectacolul se desfăşoară în avanpremiera Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!” desfăşurat anul acesta între 7 şi 17 noiembrie, care va reuni o serie de spectacole, concerte, gale şi activităţi conexe (lansări de carte, seri muzicale tradiţionale, workshopuri) de înalt prestigiu, continuând tradiţia iniţiată de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” în noiembrie 2008, o dată cu lansarea conceptului şi organizarea primei ediţii a Festivalului.
Biletele sunt disponibile în reţeaua Eventim, la magazinele partenere (lista completă poate fi accesată pe www.opereta.ro) şi la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti.