Cunoscutul critic de teatru și scriitor George Banu este câștigătorul Premiului Academiei Franceze pentru promovarea culturii franceze în lume.
Ceremonia de decernare a prestigioasei distincții va avea loc pe 4 decembrie. Evenimentul se va desfășura în prezența filosofului Jean-Luc Marion, a fostului președinte al Franței Valery Giscard d’Estaing și a altor personalități.
George Banu (n. 22 iunie 1943, Bucuresti) este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, și eseist de reputație mondială, care și-a dedicat opera critică regiei moderne și figurilor ei exemplare (Peter Brook, Giorgio Strehler, Jerzy Grotowski etc). Stabilit la Paris din 1973, a făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste Travail theatral și a fost redactor‑șef la L‘Art du théâtre (1981‑1988), publicată de Théâatre National de Chaillot, condus de Antoine Vitez. A fost ales de trei ori președinte al Asociatiei Internaționale a Criticilor de Teatru și este în prezent președinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, președintele Premiului Europa pentru teatru.
A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activitate. Conduce revista Alternatives theatrales și coordonează colectia „Le Temps du théâtre” la Editura Actes Sud. A primit titlul doctor honoris causa al mai multor universități românești și europene. A predat în Statele Unite, Canada, China. Este membru de onoare al Academiei Române.
George Banu a primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franta. Volumele sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene și traduse în numeroase limbi.
La Editura Nemira i-au apărut multe scrieri, dintre care amintim: Scena modernă. Mitologii și miniature; Parisul personal. Autobiografie urbană; Shakespeare. Lumea-i un teatru; Nocturne; Livada de vișini, teatrul nostru; Reformele teatrului în secolul reînnoirii; Repetițiile și teatrul reînnoit. Secolul regiei; Spatele omului; Dincolo de rol sau Actorul nesupus. În 2013 i‑a fost dedicat volumul de studii și eseuri Călătoriile sau orizontul teatrului, în care semnează Eugenio Barba, Peter Brook, Andrei Șerban, Ariane Mnouchkine, Radu Penciulescu, Niky Wolcz și alții.