Protestele continuă la Teatrul din Brașov: „Ne simţim abuzaţi, simţim că suntem împiedicaţi să ne facem meseria”

claudiu-gogaÎn urma comunicatului prin care conducerea Teatrului Dramatic „Sică Alexandrescu” din Brașov își anunța demisia prezentând motivele care au dus la acest gest, reprezentanţii Primăriei Braşov au delrata că demisia conducerii teatrului este „un act unilateral de voinţă” şi că în scurt timp va fi numit un director interimar, menţionând totodată că Festivalul de Dramaturgie Contemporană va fi organizat în continuare.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a declarat, că va fi numit un director interimar, în cel mai scurt timp.

Conducerea Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov şi, implicit, a Festivalului de Dramaturgie Contemporană a anunţat, vineri, că a demisionat în semn de protest faţă de abuzurile la care este supusă de unii reprezentanţi ai Primăriei Braşov.

„Conducerea Teatrului “Sică Alexandrescu” (TSA) şi, implicit, a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, formată din Claudiu Goga – director, Mariana Hudişteanu – contabil şef şi Oana Borş – secretar literar, protestează faţă de abuzurile la care este supus teatrul, de mai bine de un an, de Cecila Doiciu, director al Direcţiei Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente şi, în acelaşi timp, fost director interimar al Filarmonicii din Braşov şi, în prezent, şi al Operei din Braşov, persoană desemnată să cordoneze relaţia dintre Primărie şi instituţiile de cultură din oraş, potrivit unui comunicat remis, vineri.” Acestuia i s-a adăugat, în cursul zilei de ieri, un protest al actorilor din teatru.

„După ce ieri, conducerea Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov şi-a dat demisia în bloc, ca semn de protest împotriva abuzurilor pe care d-na Cecilia Doiciu (director al Direcţiei Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente şi, în acelaşi timp, fost director interimar al Filarmonicii Braşov şi, în prezent, şi al Operei din Braşov –persoană desemnată să coordoneze relaţia dintre Primărie şi instituţiile de cultură din oraş) le face în mod sistematic de aproape un an asupra Teatrului „Sică Alexandrescu”, alte trei demisii au urmat în semn de solidaritate (Şeful Departamentului de Contabilitate şi două persoane din acest serviciu). La rândul lor, actori ai teatrului şi-au exprimat solidaritatea şi şi-au spus punctul de vedere prin intermediul actriţiei Ada Galeş, mesajul lor fiind citit în faţa spectatorilor la avanpremiera spectacolului Dansând în noapte: „Suntem furioşi şi trişti şi ne simţim abuzaţi, simţim că suntem împiedicaţi să ne facem meseria. Alegem să jucăm în continuare spectacolul pentru că jucăm pentru dumneavoastră, în ciuda ilegalităţilor şi neregulilor la care suntem supuşi. Cerem demisia doamnei Cecilia Doiciu, cerem încetarea abzurilor, respectarea legilor şi cerem să fim lăsaţi să ne facem meseria, în spiritul valorilor umane şi teatrale pe care le avem.”

Actorii sunt hotărâţi să continuie protestul lor seară de seară şi să îl diversifice pentru ca şi spectatorii, publicul fidel al Teatrului „Sică Alexandrescu” să fie în temă cu situaţia pe care o traversează Teatrul „Sică Alexandrescu”.

De asemenea, Şeful Serviciului de Situaţii de Urgenţă din Teatru şi-a dat demisia în semn de solidaritate cu conducerea teatrului.

Referitor nemulţumirea angajaţilor cu privire la închirierea Sălii Mari a Teatrului, Toarcea a declarat pentru Mediafax că există o hotărâre de Consiliu Local în acest sens şi vizează închirierea acesteia către alte teatre din ţară „strict în ziua de luni”, când teatrul braşovean nu are activitate.

Municipalitatea, se precizează, de asemenea, a făcut investiţii consistente în renovarea şi reamenajarea sălii şi a clădirii. În total, Primăria a cheltuit pentru reabilitarea Teatrului Dramatic peste 8 milioane de lei, lucrările fiind începute în 2008 şi finalizate anul trecut.

În ce privește prețul biletelor, reprezentantul Primăriei a ținut să precizeze că nu va fi majorat, pentru ca „şi alte categorii de cetăţeni să poată veni la teatru, pentru a se putea bucura de ea şi alte categorii de cetăţeni”…

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.