„Regele moare”, celebrul spectacol al lui Victor Ioan Frunză, în această seară la TVR2

regele moare foto 10În această seară, de la ora 20.00, la TVR 2, va fi difuzat spectacolul „Regele moare” de Eugène Ionesco în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Montarea este difuzată în memoria lui Eugène Ionesco, născut pe 26 noiembrie 1909 la Slatina și decedat pe 28 martie 1994, la Paris.

Spectacolul care va putea fi urmărit luni la TVR 2 face parte din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, fiind realizat şi preluat de la „Theatrum Mundi”, avut premiera tv în 2008.

Universul absurdului se naşte din ideea prăbuşirii întregului eşafodaj de iluzii, ambiţii, orgolii, sete de putere şi de control, în faţa morţii – singura certitudine a… vieţii. O „mare trecere”, conştientizată, dar respinsă, o realitate anunţată care schimbă totul şi care ar trebui asumată prin rememorarea trecutului şi reevaluarea prezentului. Regele lui Eugène Ionesco este expresia dramatică perfectă a „reducerii la absurd” a condiţiei umane. „O să mor… O să mor peste 40 de ani, 50 de ani, peste 300 de ani, mai târziu o să mor, când o să vreau eu, când o să am timp. Eu sunt Regele, eu hotărăsc!” declamă Marius Bodochi în rolul principal din ,„Regele moare”.

Regele Bérenger I (interpretat de Marius Bodochi), Regina Marguerite – prima soţie a regelui (Florina Cercel), Regina Marie – cea de-a doua soţie a regelui (Gabriela Butuc), doctorul (Viorel Păunescu), Juliette – servitoarea şi infirmiera familiei regale (Irina Bârlădeanu) şi Guardul (Marius Gâlea) sunt personajele cu care vă veți delecta în această seară la TVR 2.

Spectacolul se bucură de participarea sopranei Ligia Dună și a interpreţilor Marius Leau (vioară), Eugenia Leau (vioară), Lisandru Aureliu (corn), Miron Vasilescu (pian). Muzica îi aparţine lui Marius Leau, iar decorurile și costumele au fost realizate de Adriana Grand. Traducerea în limba română îi aparține lui Dan C. Mihăilescu.

Spectacolul „Regele moare” a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Dramaturgiei Româneşti în anul 2002 (premiu pentru regie, scenografie şi cel mai bun rol masculin) și cu Premiul Criticii pentru regie şi scenografie acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT) în anul 2003.

Teatru TV – REGELE MOARE de Eugène Ionesco

În româneşte de Dan C. Mihăilescu

Spectacol realizat şi preluat de la „Theatrum Mundi”

Distribuția: Marius Bodochi, Florina Cercel, Gabriela Butuc, Viorel Păunescu, Irina Bârlădeanu, Marius Gâlea. Cu participarea sopranei Ligia Dună.

Interpreţi orchestră: Marius Leau (vioară), Eugenia Leau (vioară), Lisandru Aureliu (corn), Miron Vasilescu (pian).

Muzica: Marius Leau. Decoruri şi costume: Adriana Grand. Redactor: Doina Teodoru. Director de imagine: Aurel Piţigoi. Scenografia TV: Ion Olaru. Regia de montaj: Gini Ignat.

Regia TV: Luminiţa Iordănescu.

Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză.

Print

Un Comentariu

  1. hajnal 27/11/2014

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.