Robert Lepage și spectacolul „887”

lepage-cioburiÎn rubrica „Teatrul în cioburi de memorie” veți descoperi fotografii cu mari actori și mari regizori, împreună cu o scurtă poveste. Astăzi, Robert Lepage și spectacolul „887”.

Conceput și interpretat de cunoscutul creator canadian, spectacolul a avut premiera la Toronto la jumătatea anului 2015, după care a fost prezent la numeroase festivaluri.

Într-o societate cu atât mai obsedată de memorie cu cât identitatățile sunt mai pulverizate, Robert Lepage s-a întors la propria poveste, la propria biografie, ca să poată cerceta memoria. Din acest impuls a rezultat o creație poetică în slujba căreia e pusă o întreagă tehnologie la zi.

Imaginea îl înfățișează pe regizorul-interpret lângă un element de decor creat după o casă care a făcut parte cândva din viața lui. „887” (numărul imobilului în care locuia în anii ’60 familia Lepage) gravitează în jurul unei cutii de pe scenă, depozitară de memorii și vieți. „Am tendința de a pune totul în cutii”, a explicat regizorul, citat de cotidianul „Le Figaro”. „Am tendința de a aranja tot, ca să pot evalua mai bine, ca să pot înțelege. Și ține minte. Sunt uimit că foarte puțini creatori de teatru cercetează de fapt memoria, deși ea e o componentă a artei noastre. Iată de ce în acest spectacol care am dorit să înceapă ca o conferință vorbesc despre creier și arăt cutiile lui, care sunt aceleași din apartament…”

Înainte de a fi despre alții, teatrul este despre tine însuți, crede cu tărie regizorul, care pune tehnologia în slujba prezenței umane și a forței ei scenice, de data aceasta într-un spectacol în care proiecțiile video și eclerajul contribuie semnificativ la crearea unei evidente plăceri vizuale.

Foto: Japan Times

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.