Teatrul Nottara, în prim-plan

Este a doua săptămână când la teatrul de pe Bulevardul Magheru zilele sunt mult mai animate decât de obicei. Instituţia de spectacol ce poartă numele unui comic despre care românii nu-şi prea mai aduc aminte nimic şi-a deschis porţile pentru a le arăta spectatorilor, fie ei amatori sau profesionişti, câteva dintre faptele artistice pe care le consideră reprezentative şi câteva dintre personalitaţile ale căror nume sunt legate de prezentul teatrului. Aşadar, până pe 16 decembrie, spectatorii sunt aşteptaţi la Zilele Teatrului Nottara cu spectacole, colocvii, lansări de carte şi evenimente aniversare ce lasă loc de surpriză.

Spectacole de cursă lungă

Virgil Ogăşanu şi Crenguţa Hariton în "Uzina de plăceri SA", de Valentin Nicolau, regia Alexandru Berceanu
Virgil Ogăşanu şi Crenguţa Hariton în "Uzina de plăceri SA", de Valentin Nicolau, regia Alexandru Berceanu

Surprinzător, într-un peisaj care nu abundă în consumatori de dramaturgie românească de azi, este că printre producţiile care au rezistat ani buni în repertoriul curent al teatrului-gazdă se numără şi o producţie după un text contemporan. Spectacolul „Uzina de plăceri S.A.“, după piesa „Ca Zăpada şi cei doi” de Valentin Nicolau, în regia lui Alexandru Berceanu, împlineşte nici mai mult, nici mai puţin de zece ani de la premieră. În seara de vineri, 14 decembrie, spectatorii sunt aşteptaţi la o reprezentaţie aniversară. „Ca Zăpada şi cei doi“, piesă care a câştigat Premiul pentru Dramaturgie Camil Petrescu, este o explorare a identităţilor misterioase, pornind de la o poveste care, aparent, ne pune în faţa unor personaje desprinse din lumea noastră: o telefonistă de la linia erotică, un anonim care joacă la Bingo… Puţin vis, puţină realitate, mult teatru, în toate sensurile cuvântului. Din distribuţie fac parte Virgil Ogăşanu şi Crenguţa Hariton.

În seara de joi, 13 decembrie, Teatrul Nottara va aniversa o altă producţie de succes. „Soţul păcălit“, spectacol montat de Mircea Cornişteanu după Molière, comedie cinstită, tonică, despre eternele laţuri şi lanţuri dintre bărbat şi femeie, va avea încă o reprezentaţie, în care publicul îi va putea vedea sau revedea pe Ion Haiduc, unul dintre actorii aniversaţi, Cerasela Iosifescu sau George Alexandru.

Seara de sâmbătă schimbă tonul predominant şi nu mai priveşte spre trecut, ci se axează asupra prezentului, propunând un spectacol nou. Vlad Massaci, regizor ce are la activ mai multe spectacole importante de la Teatrul Nottara, vine cu o producţie care se anunţă cel puţin interesantă. Mihail Bulgakov, rar pus în scenă în România, este readus în atenţie. Regizorul a ales autobiograficul „Roman teatral“ şi actorii Ion Grosu, Alexandru Repan, George Alexandru, Catrinel Dumitrescu şi alţii pentru a vorbi despre destin, credinţă, pierdere, despre istoria mică (destinul unui scriitor) şi istoria mare (tirania lui Stalin).

„Zeul măcelului“, spectacolul regizat de Claudiu Goga, creaţie recentă a Teatrului Nottara, va încheia evenimentul duminica seara. Aleasă deloc întâmplător să pună punct manifestării, producţia îi pune o oglindă în faţă omului contemporan sau recent, dacă ne e permis să cităm un cunoscut eseist de la noi. Textul mult premiatei Yasmina Reza ne dezvăluie feţele incomunicării şi ale falsei comunicări. Ce se poate ascunde în spatele unei căsnicii fericite se arată într-o creaţie care vorbeşte perfect limba spectatorului de azi.

Colocvii şi lansări

Fiecare dintre spectacolele amintite va fi precedat de dezbateri şi lansări de carte din sfera artelor spectacolului, la care vor participa oameni de teatru din diverse generaţii. Prima lansare de carte din cadrul evenimentului de săptămâna aceasta va avea loc joi, la ora 18.30. Vineri, la aceeaşi, oră, Teatrul Nottara va găzdui lansarea celor mai recente apariţii din Colecţia Yorick, publicată de Editura Nemira, precum şi a celor mai recente volume ale dramaturgului Valentin Nicolau, „Poveşti din al nouălea cer“ şi „Păstrează copia şi nu uita originalul“. Volumele vor fi prezentate de Carmen Stanciu, teatrolog şi vicepreşedinte AICT – Secţia Română, şi Monica Andronescu, coordonatorul colecţiei.

În aceeaşi zi, la ora 11.00, toţi cei interesaţi de cartea de teatru sunt aşteptaţi la colocviul dedicat acestei teme, moderat de criticii de teatru Elisabeta Pop şi Mircea Morariu. La dialog vor participa criticul de teatru Florica Ichim şi dramaturgul Valentin Nicolau, director al Editurii Nemira.

Nu despre memorie şi conservarea ei, ci despre prezent şi nevoia de a privi spre viitor vor discuta participanţii la dezbaterea publică intitulată „Condiţia debutului. Oare (nu) se mai nasc vedete?”, care va avea loc tot vineri, 14 decembrie, la ora 13.00, şi va fi moderată de regizorul Mihai Lungeanu şi teatrologul Carmen Stanciu.

Ziua de sâmbătă, 15 decembrie, va începe tot sub semnul dialogului. Criza de diverse feluri nu ar fi putut lipsi, desigur, din program, şi iat-o analizată într-o dezbatere moderată de criticul de teatru Crenguţa Manea, la care sunt invitaţi directori de festivaluri şi de teatre care organizează festivaluri importante în România.

Criză, crize, aniversare şi aniversări, aşadar. Aniversări care nu sunt deloc uzuale în viaţa teatrală de la noi. Revenind la Zilele Teatrului Nottara, în focus sunt, săptămâna aceasta Ion Haiduc, George Alexandru şi Valentin Nicolau. Săptămâna trecută, a fost rândul actriţei Victoria Cociaş.

Print

5 Comentarii

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.