Vacanță cu teatru și teatru fără vacanță la Ariel Inter Fest – Râmnicu Vâlcea

ariel_407x258Vara se dormitează, se umblă pe coclauri, se caută locuri noi, se merge în locuri vechi, dar nu și pe la teatru. Nu în România, deși în ultimii ani vara mai poți vedea și ceva spectacole în spații independente. Dar cam atât. Teatrul festivalier lipsește din peisajul autohton în iulie și august, adică până trece vara și încep Gala Tânărului HOP și Undercloud-ul independenților la București.

Până atunci, dacă vreți să fugiți de deșert și să vă refugiați într-o oază, Teatrul Ariel de la Râmnicu Vâlcea vă așteaptă cu un festival în plină lună iulie, când teatrele de stat sunt în general pustii și pe la uși tronează anunțul cu vă așteptăm la noua stagiune începând cu luna septembrie. Junele teatru din Râmnicu Vâlcea a pregătit pentru perioada 18-28 iulie un alt fel de vacanță, cu spectacole, cu lansări și mai ales cu trei workshopuri:  17-27 iulie – Hamlet & Hamlet – Work in progress – regizorul Silviu Purcărete;  18-19 iulie – Statui vivante – Workshop – Mihai Mălaimare; 20- 27 iulie – Azilul de noapte – Workshop – regizorul Aurel Palade. Festivalul se va încheia tot cu un workshop, cum îi stă bine unui eveniment care nu-și propune în primul rând să-i dea comunității locale ocazia de a vedea spectacole mai greu accesibile. Este vorba despre spectacolul la care lucrează acum în ipostaza de regizor actrița Antoaneta Cojocaru de la Teatrul Bulandra din București:  Pescărușul de A.P. Cehov.

Italianul Romano Foddasi și trupa lui de la Teatro S’Arza din Sassari, Sardinia, se întoarce la Râmnicu Vâlcea cu un alt spectacol, Yes, we’ll dream it!.., la care semnează scenariul și regia. Tot din Italia, însă de la Florența, va sosi și La grande storia del Teatro/ Marea poveste a Teatrului, o producție a Companiei Catalyst, la care Riccardo Rombi este și scenarist, și regizor, o călătorie în patru actori prin două mii de ani de teatru, două milenii de frământări, idei, culori, iubiri pierdute și niciodată regăsite, de la tragicii greci la teatrul medieval și Carlo Goldoni, ca o plimbare prin pădure fermecată, numai bună de făcut vara, atunci când unora le e dor de teatru, de genul acela de teatrul atât de rar prezent în orașe ca Râmnicu Vâlcea. Același teatru aduce în festival și Non vorei parlare d’amore/ N-aș vrea să vorbesc despre iubire, în care regizorul amintit își arată o altă față. Și pentru copii aduce ceva trupa din Italia, ca și cea din Franța, așa că în oraș urmează câteva dimineți mai animate și mai colorate decât de obicei.

Italieni, francezi, niște scoțieni pasionați de Sarah Kane și mulți români care nu vor vacanță sunt pregătiți, așadar, de lucru. Unii cu workshopuri care țin mai multe zile, alții cu spectacole. Unele cunoscute, cum ar fi recenta montare a lui Silviu Purcărete după Caragiale, cu Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, sau Noi 4 de Lia Bugnar. Altele, mai puțin cunoscute, dar demne de a fi luate în seamă de orice fel de public.

Noaptea trece chiar și prin piatră de Leonid Andreev, spectacol regizat de Horațiu Mihaiu și produs de teatrul-gazdă, este doar una dintre premierele care vor avea loc în cadrul festivalului, aflat acum la a treia ediție.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.