10 personalități care au venit în România în 2017

Foto Maria Stefanescu

Vizita unor artiști de renume mondial în țara noastră marchează momente importante, pe care trebuie să ni le reamintim frecvent. Dacă înainte de anii `90 acest schimb cultural se întâmpla rar, astăzi, când frontierele s-au dizolvat de mult, suntem în căutarea unui tranzit continuu. Festivalurile românești cu caracter internațional se înmulțumesc de la an la an, devenind prilejuri excepționale pentru întâlniri cu astfel de personalități. Ne fac bine suflul internațional, precum și influența pe care fiecare artist o aduce prin intermediul muncii sale, dar și a ideilor pe care le susține. Avem nevoie să asimilăm cât mai multe experiențe, trăite sau doar povestite, și să întâlnim în parcursul artistic al țării noastre caractere de la care putem învăța atât de multe.

La distanță de câteva zile de finalul anului, vă propunem o trecere în revistă a zece artiști celebri care au ajuns în România în 2017 și care ne-au oferit daruri prețioase constând în spectacole ori conferințe.

Michal Docekal

Direct din Cehia, cu o vastă experiență și cu încredere în puterea înnăscută a teatrului, regizorul Michal Docekal a venit la București pentru a monta la Teatrul Bulandra spectacolul „Macbeth” de William Shakespeare. Președinte al Uniunii Teatrelor din Europa din 2015, el are în palmaresul său premii pentru spectacole de Shakespeare, Molière, Beckett. În justificarea alegerii acestui text, Michal Docekal consideră că trăim, într-un fel, sub influența „vrăjitoarelor”, a tuturor informațiilor false care ne sunt comunicate prin mijloacele tehnologice.

Ana Laguna și Mats Ek

În data de 30 ianuarie UNATC „I.L. Caragiale” a sărbătorit 63 de ani de la înființare, odată cu aniversarea nașterii marelui dramaturg. Un asemenea moment festiv a reprezentat, în 2017, cadrul perfect pentru conferirea titlului de Doctor Honoris Causa artiștilor Ana Laguna și Mats Ek. El coregraf și ea balerină, povestea lor s-a conturat atât în plan profesional, cât și personal și i-a purtat în pași de dans pe întreg mapamondul. Adevărate legende, cei doi au rescris coordonatele simplelor mișcări și le-au transformat într-o artă a privirii mai mult decât a corpului. Cu vădită modestie și simplitate, Ana Laguna și Mats Ek au primit distincția și au oferit la schimb emoție nemărginită.

Robert Wilson

Prezența regizorului american Robet Wilson pe pământ românesc a devenit o obișnuință și o bucurie în același timp. Publicul nostru a făcut cunoștință cu amprenta sa regizorală prin intermediul spectacolului „Sonetele lui Shakespeare”, producție de la Berliner Ensemble, invitat în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova în 2012. Apoi s-a reîntâlnit cu opera lui Robert Wilson în același oraș, la Teatrul Național „Marin Sorescu”, odată cu montarea textului „Rinocerii” de Eugen Ionesco din anul 2014. Pe 10 iunie 2017, celebrul regizor a participat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu la o conferință despre reprezentația „Prelegere despre nimic”, susținută cu o seară în urmă.

Mikhail Baryshnikov

Întâmplarea a făcut ca drumul să-l aducă pe dansatorul și coregraful Mikhail Baryshnikov în România după mai bine de 70 de ani. Sosit cu același prilej ca și Robert Wilson – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu -, balerinul a fost protagonistul unui spectacol de poezie, „Brodsky/ Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis. După ce spectatorii i-au putut observa îndeaproape trăirile și mișcările, Mikhail Baryshnikov le-a vorbit câtorva jurnaliști despre interacțiunea cu cei de aici și felul în care a regăsit România după atâția zeci de ani.

Ohad Naharin

Tot la Sibiu, tot un coregraf cu renume internațional, Ohad Naharin, a primit o stea pe Aleea Celebrităților și a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre compania pe care o conduce, Compania de dans Batsheva din Israel. A dezvoltat tehnica Gaga, cu ajutorul căreia a reușit să transforme conflictul scenic în dialog și să traducă ideile sale în mișcări și sentimente. Deși numele său doar ce fusese adăugat pe faimoasa alee, Ohad Naharin i-a îndrumat pe toți cei prezenți să privească succesul altfel, gândind că, deși ești o stea, poți fi doar una dintre multe altele.

Declan Donnellan

Un festival extrem de tânăr, aflat la prima ediție, Theater Networking Talents, a avut loc la Craiova în luna iunie și a adus la aceeași masă o serie de tineri creatori proaspăt absolvenți. Însă lor li s-a alăturat regizorul britanic Declan Donellan, recunoscut pentru importante spectacole shakespeariene și pentru cele peste 30 de producții realizate la compania sa, Cheek by Jowl. El a discutat amical cu regizorii aflați la început de carieră și le-a oferit sfaturi prin exemple din propria sa experiență. O întâlnire de care tânăra generație avea nevoie și pe care o va prețui la adevărata sa valoare.

Jarosław Fret

În zona teatrală românească unul dintre subiectele des dezbătute face referire la activitatea impresionantă a lui Grotowski. Drept dovadă, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud a propus în acest an o conferință cu tema „Teatru independent/teatru sărac: Grotowski în secolul XXI”. Invitatul special al acesteia a fost Jarosław Fret, regizor și director al Institutului Grotowski din Wrocław, Polonia și un bun cunoscător al istoriei teatrului polonez. Prin povestirile sale, a reușit să cucerească publicul prezent și să-i poarte în timp, aproape devenind martori ai experimentelor realizate la Teatrul Laborator.

Robert Lepage

Spectacolul fulminant invitat în cadrul Festivalului Național de Teatru de anul acesta a fost incontestabil „Hamlet / Collage”, în regia lui Robert Lepage. Dorit, așteptat și adulat, acest spectacol a depășit imaginația multor spectatori și a demonstrat că tehnologia în teatru poate stimula simțurile și gândurile. Invitat la o conferință moderată de criticul Marina Constantinescu, regizorul Robert Lepage a explicat parcursul spectacolului de la magnificul text renascentist la ceea ce vede publicul. Și a accentuat importanța lucrului cu actorul, menționând faptul că au elaborat chiar o metodă de lucru, denumită tipar shakespearian.

Juliette Binoche

Cea mai suavă și tulburătoare prezență în cadrul Festivalului Național de Teatru a fost actrița Juliette Binoche. Un nume cu rezonanță, un star coborât direct de pe ecranele hollywoodiene în sala Teatrului Național. Pentru prima dată în România, Juliette Binoche a putut fi văzută în spectacolul „Vaille Que Vivre / Să trăiești orice ar fi (Barbara)”, alături de pianistul Alexandre Tharaud, dar și în filmul „Polina/ Polina, danser sa vie”, în regia cuplului Valérie Müller și Angelin Preljocaj.

Așa cum pare, anul 2017 a fost unul plin și, să sperăm, prosper pentru zona teatrală românească. Odată cu numeroasele festivaluri, am avut șansa unor întâlniri deosebite, poate irepetabile, ceea ce arată faptul că arta există doar prin și pentru ceilalți.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.