A început Festivalul de Teatru pe Drum – KaravanAct

afis-karavanact-cluj-page-001Asociația Teatrală Shoshin organizează a doua ediție al evenimentului KaravanAct – Festivalul de Teatru pe Drum între 26 septembrie – 4 octombrie.

Anul acesta programul festivalului include spectacole din Polonia, Ungaria și România, având următoarele locații: Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca și Chidea. În afara spectacolelor teatrale vor avea loc și procesiuni stradale spectaculoase, întâlniri cu publicul și workshopuri.

Datorită relației strânse între Asociația Teatrală Shoshin și trupa STUDY || ROSA din Poznań (Polonia) anul acesta publicul poate viziona două spectacole poloneze: TAZM Silence of Light și HEART Silence of Polygon, amândouă fiind realizate de trupa STUDY || ROSA.  Un alt invitat este Trupa Góbi Rita din Ungaria care prezintă spactacolul „Little Candy”. Spectacolul „TAZM Silence of Light” (TAZM Tăcerea Luminii) își propune explorarea unor probleme cum ar fi sursa puterii umane care ajută în supraviețuirea în condiții extreme, condiții care distrug corpul, sufletul și mintea. Spectacolul se inspiră din opera lui Tahar Ben Jelloun, This Blinding Absence of Light, care prezintă povestea unui fost prizonier din Maroc închis timp de optsprezece ani (din anii ’70 până la începutul aniilor ’90) în întunericul temniței TAZMAMART.

02„HEART Silence of Polygon” (INIMA Tăcerea Poligonului) este o reprezentație dedicată problemei recunoașterii propriei identități și obligațiilor când omenirea este pusă la îndoială. Este un gest de compasiune faţă de animalele şi oamenii afectați de război, fanatism şi ideologii, ca în cazul lui Meriam Ibrahim care a fost condamnat la flagelare publică şi moarte prin spânzurare pentru presupusă apostazie din religia dominantă. Spectacolul se bazează pe opera lui Wajdi Mouwad, Scorched.

Spectacolele „TAZM Silence of Light” și „HEART Silence of Polygon” sunt spectacole-gemene (DUET DESPRE TĂCERE) al trupei STUDY || ROSA din Polonia.

În ceea ce privește spectacolele autohtone, programul include „g.a.m.e”, spectacolul examen al absolvenților Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, respectiv „Totulica și cutia magică” și „Căsuță pentru morți”, spectacole realizate de Asociația Teatrală Shoshin, ultimul având premiera în cadrul festivalului.

08„G.a.m.e” este spectacolul de examen de teatru-mișcare al absolvenților Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca construit pe impulsuri, lanțuri de mișcări, ritm și atenție. Trupa încearcă să exploreze situații ludice care dezvăluie involuntar diversitatea umană, latura luminoasă și întunecată. Axul spectacolului constă în punerea permanentă sub semnul întrebării a hotarului dintre copilărie și maturitate, punctul în care imaginarul se ciocnește cu realitatea. Scenele de grup și individuale se construiesc ca un mozaic, și evocă imagini cotidiene din viața noastră: despre război, timp de pace, dragoste sau durerea dezamăgirii. Spectacolul este rezultatul unui proces creativ coordonat de Enikő Györgyjakab.

„Totulica și cutia magică” își invită publicul fără limită de vârstă la o călătorie fantastică cu ajutorul mișcării, păpușilor și a muzicii. Oare ce se întâmplă în cutia de cadou? La ce se gândește păpușa împachetată în timp ce așteaptă ca cineva să se bucure de ea? Visează? Se simte singură? Este curioasă de lumea exterioară; Totulica e nerăbdătoare și curioasă. Se uită prin cutie, zărește miracole exterioare, fețe amabile care se uită la ea cu curiozitate și nu mai poate rămâne în întuneric.

img_2050Rita Góbi (dansatoare, coreografă, pedagog de dans) caută limbajul specific al dansului. Spectacolele sale pentru copii și adulți pornesc dintr-o tematică personală. De multe ori folosește muzică live și implică artiști din domeniul artelor non-verbale. Trupa Góbi Rita este prezentă în lumea dansului contemporan, a performance-ului și a teatrului din 2006. Spectacolul Little Candy prezintă celor mici bucuria de a dărui, într-un mod ludic. Faptul dăruirii constituie o relație specială între emițător și receptor. Gestul de a da este imporant, și nu numai un obiect se poate dărui, ci și o trăire.

„Căsuță pentru morți” este un spectacolul alcătuit din două părți care pune accent pe relația Mamă-Copil, respectiv Tată-Copil, prin intermediul textelor scrise de Salvatore Quasimodo și Tadeusz Różewicz. Cadrul este unul fictiv, o situație în continuă mișcare și schimbare. Întâmplare. Prima reprezentație publică a spectacolului a avut loc în deschiderea workshopului „Barca”, organizat de Asociația Teatrală Shoshin și coordonat de Csongor Köllő și Grzegorz Ziółkowski în Chidea, pe 29 august 2016.

img_2130KaravanAct – Festivalul de Teatru pe Drum oferă anul aceasta o curiozitate adevărată pentru copiii între 10-12 ani: un workshop de picioroange. Cei interesați au avut ocazia de a afla câteva din secretele mersului cu picioroange între 26 și 28 septembrie la Sfântu Gheorghe și între 29 septembrie și 1 octombrie la Miercurea Ciuc. La Cluj-Napoca atelierul se va desfășura între 2 și 4 octombrie. Cei interesați sunt rugați să trimită aplicația la adresa de mail shoshin.mail@gmail.com. Locurile sunt limitate, participarea se face în ordinea înregistrării, deci aplicarea în timp util este de folos. Atelierul de picioroange este ținut de Tymon Siejkowski, membrul fundației Art Junction din Polonia. Organizatorii asigură traducere în limba maghiară și română în fiecare locație pentru participanți, care au ocazia de a experimenta mersul pe picioroange de 50 cm. La Miercurea Ciuc se organizează și un workshop de mișcare și dans, pentru cei peste 16 ani (limită de vârstă superioară nu există). Workshopul este condus de Rita Góbi, dansatoare și coreografă recunoscută din Ungaria. Ședințele au loc zilnic între orele 16.00 și 18.00. În afara cursului pentru copii, studenții actori al Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj au posibilitatea de a învăța tehnici de teatru stradal, tot sub conducerea lui Tymon Siejkowski, ocazie rară în România.

Toate acestea sunt noutăți în ceea ce privește activitățile oferite de festival, iar includerea lor în program se datorează filosofiei asociației, care se bazează pe relația cu comunitățile locale și implicarea lor în activități, punând accent și pe lărgirea posibilităților în domeniul educației teatrale.

img_2529La Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc Festivalul de Teatru pe Drum KaravanAct poposește câte trei zile, iar la Cluj-Napoca și Chidea trei zile în total.

Programul detaliat, informații și fotografii sunt accesibile pe paginile facebook.com/shoshin.theatre și facebook.com/karavanact.

Anul acesta festivalul s-a putut realiza cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), al DRI (Departamentul pentru Relații Interetnice), Institului Polonez din București, Institutului Adam Mickiewicz din Polonia, Fondului Bethlen Gábor din Ungaria și Diego.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.