Pe 17 august Asociaţia Montage a dat startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie şi Stamate pe uvertura şalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligaţii lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress”, conceput de Anca Maria Colțeanu după scrierile lui Urmuz şi produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.
Proiectul se va desfășura în 12 episoade de creație și performance, în spații publice, cu acces liber și vor fi filmate în întregime pentru a fi integrate în spectacolul final, unic și irepetabil, creat de artiști și spectatori în egală măsură, cu participarea actorilor: Adriana Titieni, Adelaida Zamfira, Flavia Hojda, Pavel Ulici, Răzvan Krem Alexe, Alexandru Buescu, Alexandru Sinca, Emilian Mârnea.
Vineri, 17 august, între orele 16:00 și 18:00 în Gara de Nord a avut loc primul episod cu lectura unor texte din Urmuz și momente de performance.
La Muzeul Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, sector 1, sâmbătă, 18 august între orele 13:00 și 17:00, se va desfășura un atelier de dramaturgie în care vor avea lor discuții pe baza dramatizării, despre caracterul personajelor propuse în spectacol și se dă startul atelierelor de creație de costume, cu implicarea directă a publicului, sub coordonarea scenografei Sofia Ovejan.
Duminică, 19 august, între orele 11:00 și 16:00, tot la Muzeul Național al Literaturii Române va avea loc atelierul de sound design „De la cuvânt la muzică”, ținut de compozitorul Ovidiu Savu cu invitații săi și cu participarea directă a publicului.
Următoarele episoade de creație și performance sunt programate pentru zilele de 24, 25 și 26 august la Casa Universitarilor, 1-2 septembrie în Parcul Kiseleff, 6-7 septembrie la Muzeul Municipiului București–Palatul Suțu și 25, 26, 27 septembrie la Teatrul Dramaturgilor Români.
FUChSIADA este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Municipiului București și Compania Națională de Căi Ferate „CFR” – SA.