Acum şapte ani, doi teatrologi şi doi actori puneau la cale un festival de teatru, cu gândul de a revigora puţin viaţa culturală a unui oraş ca Bacăul. Era vorba despre un festival-concurs, care să aibă în prim-plan actorul. Iniţiatorii erau actorii Gabriel Duţu şi Adrian Găzdaru, directori ai Teatrului „George Bacovia“, şi teatrologii Carmen Stanciu şi Dan-Marius Zarafescu. Totul a pornit, la un moment dat, de la dorinţa celui de-al doilea de a transforma o gală de recitaluri actoriceşti, existentă deja în oraş, într-un festival de tip one-man show, care să atragă comunitatea locală la teatru. Din juriul primei ediţii făceau parte creatori ca Ştefan Iordache, Sanda Manu şi Dan Piţa, iar printre concurenţi se număra… Ilie Gheorghe, cu recitalul „Iona“.
Anii au trecut, ediţiile s-au adunat, concurenţii interesaţi să participle la concurs s-au înmulţit, unii au venit din străinătate, după ce au făcut rost de bani pentru drum… Şi iată că în 2012, acelaşi teatru din Bacău va găzdui cea de-a şaptea ediţie a Galei STAR, în perioada 5-10 aprilie. Spectatorii vor avea ocazia să vadă, pe de o parte, propunerile a 16 actori din România, Republica Moldova şi Japonia, Bulgaria şi Republica Moldova.
Pe de altă parte, câteva producţii one-man show: „Moştenitoarea“, cu Mihaela Teleoacă, „Puşlamaua de la etajul 13“, cu Anca Sigartău, „La Collona infinita“, cu Tazio Torrini (Italia), „Femeile lui Picasso“, cu Yumiko Tsuji (Japonia), „Vocea umană“ (cu Oana Pellea), „Vorbe, vorbe, vorbe…“, cu Ion Caramitru şi Adrian Naidin (premieră).
În opinia lui Dan-Marius Zarafescu, Gala STAR „şi-a definit coerent, profesionist şi programatic strategia de dezvoltare şi obiectivele“ încă de la prima ediţie, iar ediţia din 2012 nu face decât să continue ce şi-a propus încă din anul 2006: „a identifica acei artişti capabili de curaj şi de forţă în a rosti un text dramatic singuri pe scenă, gândit special pentru un astfel de rol“. Întrebat dacă în cei şase ani de existenţă evenimentul a ajuns la un nivel mulţumitor, Dan-Marius Zarafescu explică: Echipa de proiect a urmărit un fenomen de nişă. De şapte ani. O astfel de abordare merită analizată, monitorizată şi gestionată în continuare într-un mod ferm şi agresiv. Şi nu numai de către noi. Puţini cunosc realitatea din teatrul românesc la nivelul acestei abordări, a recitalului. Uitaţi-vă care este dinamica acestui gen de spectacol în lumea internaţională a teatrului. Actori, siguri pe tehnicile lor, fără mofturi şi fără frustări patologice, construiesc recitaluri, de cele mai multe ori, memorabile… Ai de unde să alegi. La noi, este mai dificil. Şi totuşi, Gala STAR îşi urmăreşte scopul neostentativ, discret şi cu dăruire“. Unul dintre argumentele care susţin calitatea şi eficienţa acestui proiect de cursă lungă ar fi, în opinia organizatorului, seria de nume care au girat, de-a lungul anilor, Gala STAR, serie din care au făcut parte artişti ca Mircea Diaconu, Alexandru Tocilescu sau Mircea Danieluc, precum şi critici de teatru ca Magdalena Boiangiu sau Carmen Mihalache. Pe de altă parte, lista laureaţilor confirmă, şi ea, aceleaşi atribute. Din această listă fac parte Mihaela Teleoacă, Adrian Văncică, Lari Georgescu sau Aaron Baxton (SUA).
Întrebat dacă, din punctul de vedere al echipei de organizatori, proiectul a avut impactul scontat, Marius-Zarafescu răspunde: „Reţineţi faptul că am avut, în medie, 34 de solicitări la fiecare ediţie, în faza de selecţie. În juriu, nume valoroase ale teatrului. În fiecare seară, târziu, în noapte, recitaluri ale unor vedete. Dar nu suntem mulţumiţi. Vrem să construim o reţea internaţională a acestor festivaluri de One Man Show. Şi se va realiza… Apoi, cred că nevoia de recital teatral trebuie consolidată, iar publicul să se bucure de un astfel de Regal artistic“. Cât despre efectele ideale ale evenimentului şi despre modul în care acesta este perceput, acelaşi membru al echipei de organizatori precizează: „Cu siguranţă, el va provoca bârfele specifice lumii rurale de la noi, speculaţii chinuite, nemernicii la nivelul percepţiei profesionale şi câteva reacţii favorabile la adresa echipei de proiect. În cei şapte ani de Gală STAR, am câştigat ceva esenţial. Am pierdut nişte ˂prieteni˃ pentru că nu am acceptat nişte sugestii la procesul de selecţie şi, pe de altă parte, am descoperit câţiva amici care şi-au dat seama că le sunt un prieten sincer“.
De precizat că dialogul care a contribuit la realizarea acestui articol s-a întrerupt, la un moment dat, din cauza unei veşti îngrijorătoare, pe care interlocutorul n-a trecut-o sub tăcere: „Off… Scriam acest material, când o prietenă de suflet m-a sunat să-mi spună că marea artistă Olga Tudorache a fost transportată la spital, după ce a avut probleme de sănătate chiar pe scenă. În această seară de 1 aprilie 2012, ora 22,55. Din păcate, nu cred că este o păcăleală, ci o realitate a vieţii… “
Ce memorie scurta au unii! La Bacau, la Teatrul “Bacovia” a existat inca dinainte de ’89 Gala recitalurilor dramatice! Gala Star e doar varianta ei up-date, asa ca onest e sa spunem acest lucru! Nu e ceva nou.
Degeaba le spui, domnu’ John! Nu vezi că, în exprimarea doamnei, “cel de-al doilea a transformat o gală de recitaluri actoriceşti, existentă deja în oraş, într-un festival de tip one-man show”?! Mai rămâne să ne spună că one-woman-show e altceva decât one-man-show!