Actorul și regizorul Mircea Anca a murit, sâmbătă, 28 noiembrie, la vârsta de 55 de ani. Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București a anunțat „cu imensă tristețe despărțirea prematură, după o lungă și curajoasă luptă cu o boală necruțătoare”, de Mircea Anca.
„A iubit și a fost iubit. Om luminos, mereu plin de speranțe, va fi mereu un exemplu. Suntem alături de soție, colega noastră Iuliana Moise și de fiul lor, tânărul regizor Mircea Anca Jr. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în comunicatul TNB. Mircea Anca suferea de leucemie și a fost internat de mai multe ori în ultimii ani.
Potrivit unor apropiați ai artistului, citați de Mediafax, trupul neînsuflețit ar urma să fie incinerat la o dată care nu a fost încă stabilită, conform dorinței lui.
S-a născut pe 10 iunie 1960, în comuna Fărcaşa. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, specializarea Actorie, promoţia 1989, la clasa profesorilor Sanda Manu și Adriana Popovici, iar în 2003, specializarea Regie de Teatru a aceleiaşi Academii de Artă, la clasa profesorului Cătălina Buzoianu, asistent Felix Alexa.
Printre rolurile cele mai importante din cariera lui, se numără, Contele de Salisbury, în „Eduard al III-lea” de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 2008; Grigore Ruscanu – „Jocul ielelor” de Camil Petrescu, regia Claudiu Goga, 2007; Moş Neagu – „Apus de Soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, regia Dan Piţa, 2004; Ulise – „Filoctet” de Sofocle, regia Andreea Vulpe, 2000; Regele Poloniei – „Regele şi cadavrul” de Vlad Zografi, regia Andreea Vulpe, 1999; Inspectorul – „Roberto Zucco” de Bernard Marie Koltes, regia Felix Alexa, 1995; Regele din „Basra” – „Tamerlan cel Mare” de Christopher Marlowe, regia Victor Ioan Frunză, 1995.
Dumnezeu sa l odihneasca!
Doamne,Dumnezeule!
N-am stiut nici ca este bolnav! Nu ne-am vazut de multa vreme,iar acum….
Il regret enorm,am avut bucuria de a lucra cu el.Putin,e adevarat,f.putin, dar deajuns cs sa-l stimez o viata!
Dumnezeu sa-l imbratiseze