Albumul „Regia de operă, gânduri şi imagini / Opera directing, thoughts and images”, cu texte de Andrei Șerban și fotografii realizate de Mihaela Marin, va fi lansat sâmbătă, 17 octombrie, la Sala Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra, la premiera spectacolului „Carousel”, în regia lui Andrei Șerban. Evenimentul va avea loc în pauza spectacolului.
Albumul, publicat la Editura Nemira, este bilingv, român-englez, şi cuprinde imagini și povești despre câteva dintre cele mai importante spectacole ale lui Andrei Şerban montate pe marile scene ale lumii, prefața fiind semnată de criticul George Banu.
„Din perspectiva spectatorului, dacă în teatru, în general, rolul regizorului e clar înțeles, în operă situația e mai confuză”, scrie Andrei Șerban în introducerea volumului. „Sunt întrebat adesea, la o discuție organizată cu publicul sau la un cocktail după o premieră: „Care e contribuția dumneavoastră, domnule Șerban?” Întrebarea poate exprima o curiozitate reală și naivă. În rândul pasionaților de operă reacțiile sunt mai complexe. Ei sunt apărătorii marii tradiții a operei, legată de belcanto. Respingând ideea că personajele sunt vii și că relațiile dintre ele trebuie să fie directe, umane, să reflecte complexitatea vieții, ei văd în regizor un intrus care deranjează ascultarea vocilor frumoase. Eu, dimpotrivă, cred în lucrul la fel de minuțios în operă ca acela cu actorii în teatru, căci relațiile dintre personaje nu se nasc spontan, oricât de „frumoase” ar fi sunetele emise de soliști.”
George Banu deschide albumul cu un text în care vorbește despre frumusețea lumilor lui Andrei Șerban, în care, prin intermediul acestui volum, publicat de Nemira, se poate călători…
„Privesc fotografiile Mihaelei Marin, care s-a confruntat cu dificultatea ultimă, aceea de a capta ceea ce aparent nu poate fi captat, nu doar „clipa“ teatrului, ci, mai dificil încă, cea a operei… a marilor spectacole lirice puse în scenă de Andrei Șerban”, scrie George Banu. „Dar încercarea e un test, un test de curaj și, totodată, de frustrare: să trăim cu ceea ce ne scapă din viață, și totuși să-i căutăm parțiala conservare. Privind aceste imagini elegante și poetice din spectacole pe care le-am văzut și iubit mă consolez, căci recunosc splendida lor emblemă vizuală pe fondul muzicii pe care o port în mine, ce răsună încă în inimă… Cartea aceasta furnizează un ajutor binevenit pentru noi azi, dar și mai mult pentru cei care vor dori să se peregrineze cândva, mâine sau mai târziu, în lumea lui Andrei Șerban. Ea e ghidul lor fermecat, ca flautul lui Pamino. Și Mihaela îl însoțește. Îi urmez sunetele și avansez pentru a descoperi, dincolo de opere, marca identitară a lui Andrei Șerban.“
Mihaela Marin este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de teatru din România, având mai multe albume publicate: „Hamlet Machine” (2007, Editura Nemira), „Faust” (2008, Editura Nemira), „Cehov, Shakespeare, Bergman” văzuţi de Andrei Șerban (2012, Editura Institutului Cultural Român). A avut numeroase expoziții personale la New York, Paris, Roma, Berlin, Avignon… În anul 2006 a expus la Bruxelles în cadrul festivității organizate cu ocazia integrării României în UE.