Andreea Bibiri față în față cu Dario Fo la Teatrul de Artă

o-femeie-singura_4Avanpremiera spectacolului „O femeie singură” de Dario Fo și Franca Rame va avea loc la Teatrul de Artă București vineri, 30 septembrie, ora 20.15 și sâmbătă, 1 octombrie, ora 19.00. Reprezentația din 1 octombrie este susținută în cadrul Maratonului Teatrului Independent Bucharest Fringe, secțiunea ONE DRAMA –spectacol invitat. Actrița Andreea Bibiri este protagonista spectacolului, a cărui regie este semnată de Daniel Grigore-Simion

„O femeie singură” este confesiunea unei femei – prizonieră în propria casă, adusă la disperare de relația abuzivă cu soțul ei și de corvoada treburilor casnice. Rutină domestică, apeluri telefonice deșucheate, un socru bolnav de sex și un bebeluș cu nevoile lui fac din ea un personaj-caleidoscop (servitoare, soră medicală, baby-sitter, femeie de serviciu) ajuns în pragul nebuniei.

„Maria, personajul unic al acestei piese-monolog, întruchipează suma femeilor abuzate fizic, verbal sau non-verbal, este exponentul a 2000 de ani de ignoranță și nedreptate. Nu sunt neapărat un feminist, dar sunt adeptul egalității de șansă, al dreptului fiecăruia de a fi stăpân pe corpul și pe acțiunile sale. Femeia a fost dintotdeauna un personaj „slab”, „murdar”, origine a „răului universal” sau, cel puțin, cu aceste etichete ne-a fost prezentată, în special de biserică/religie. Etichetele încă se mai aplică în societățile arhaice, dar nu numai; din păcate misoginismul este în continuare prezent ca o amprentă adâncă în subconștientul colectiv. Textul de față propune o situație, un motiv, un pretext, un strigăt a sute de generații de femei” a explicat regizorul Daniel Grigore-Simion.

Piesa „O femeie singură” este scrisă de celebrii dramaturgi italieni Dario Fo și Franca Rame, doi dintre  cei mai cunoscuți actori și activiști politici ai Italiei. Dario Fo și Franca Rame au avut curajul asumării convingerilor și angajamentului față de probleme politice și sociale și s-au implicat în numeroase controverse cu statul, poliția, cenzura, televiziunea și Vaticanul. Una din figurile de vârf ale farsei moderne și ale dramei politice, Dario Fo a scris peste 70 de piese de teatru. Lucrările sale au fost traduse în peste 30 de limbi, iar în 1997 el a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură.

Scenografia îi aparține lui Adrian Pitica; grafică afiș – Adelina Pitica, foto – Romulus Boicu.

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.