Actorul Alexandru Repan va fi aniversat la Teatrul Nottara, la împlinirea a 79 de de ani, printr-un eveniment special și prin spectacolulVizitatorul de Eric-Emmanuel Schmitt, programate duminică, 24 februarie, ora 19.30. “M-am născut într-o bună dimineaţă, foarte devreme, în data de 26 februarie 1940. Într-un loc destul de ciudat”, povestește actorul într-un interviu acordat revistei Yorick. “Întotdeauna mi-am spus mai târziu cât de multe poate spune un om care s-a născut la ţară sau câte lucruri poate să spună un om care s-a născut la mahala sau cât de multe poate să spună cineva care s-a născut în centrul unui mare oraş. Eu nu m-am născut în nici unul din aceste locuri, ci la o intersecţie a acestor repere. M-am născut pe Pache Protopopescu, colţ cu Popa Nan, cu Traian şi cu Mihai Viteazul… La câţiva metri începea satul, la câţiva metri începea mahalaua şi la un kilometru începea oraşul. La o staţie de tramvai mai încolo începeau bordeiele… Era capătul tramvaiului nr. 14 bis şi acolo începea ţigănia.”
A urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, făcea prima regie şi aducea în scenă Scrisoarea III a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. La 14-15 ani, ştia, deja, pe dinafară, o mulţime de roluri din piese celebre. După absolvirea liceului, Alexandru Repan a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, răstimp în care a jucat şi a montat spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor. O perioadă unică, în care teatrul era făcut cu pasiune şi la intensitate maximă.
În 1961, intră la Institutul de teatru, la clasa profesorilor Mony Ghelerter şi Zoe Anghel. Îi are colegi, printre alţii, pe Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Ştefan Sileanu, Olga Bucătaru.
Alexandru Repan îşi începe cariera la Teatrul Barbu Ştefănescu Delavrancea. În 1969, este remarcat de Horia Lovinescu, care îl aduce în trupa Teatrului Nottara. Au urmat roluri memorabile şi colaborări cu regizori de marcă, precum: Dan Micu, Dan Nasta, Dinu Cernescu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija, Felix Alexa. Alexandru Repan a împrumutat vocea-i inconfundabilă unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes (Rochia albă de dantelă, Hanul dintre dealuri, Lumini şi umbre).
“Sufletul omului, nu numai al actorului, cu anii ce trec, are două şanse. Ori se îmbogăţeşte, ori sărăceşte”, spune Alexandru Repan după o viață pe scenă. “Sper ca eu să-mi fi îmbogăţit cât de cât sufletul. E greu să nu ţi-l îmbogăţeşti cu această meserie. Netrăind o singură viaţă, ci multe, nenumărate vieţi, pe care noi le numim roluri, e greu să nu lase o amprentă asupra sufletului tău. Se spune că omul cât trăieşte învaţă. Se spune că nu trebuie să ajungi niciodată la perfecţiune, ci trebuie să tinzi spre ea. E adevărat, numai că meseria asta la un moment dat trebuie învăţată, ca orice altă meserie. Că ea se mai poate perfecţiona din când în când e adevărat, dar în situaţia noastră trebuie să te perfecţionezi tu. Pentru că instrumentul tău eşti tu. Aşa că pe vremea când eram profesor la Institutul de Teatru aveam şi o glumă. Le spuneam studenţilor mei: „Băieţi, meseria asta e uşor de învăţat, se învaţă într-o marţi, dar dacă ai lipsit în marţea aia n-o mai înveţi niciodată.”
În stagiunea 2018-2019, îl puteţi vedea pe Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara în spectacolele Vizitatorul de Eric-Emmanuel Schmitt, regia: Claudiu Goga, Efecte colaterale de Alexandru Popa, regia: Vlad Zamfirescu, Figaro, după Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, regia: Mihai Lungeanu (producție în repetiții), precum și la Cafeneaua lui Repi.