„Antisocial” în „Manifest pentru Dialog”, la FNT

ANTISOCIAL. foto Adi BulboacaO platformă cu titlul „Manifest pentru Dialog” va fi lansată în cadrul celei de-a 25-a ediții a Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfășura la București între 23 octombrie și 1 noiembrie.

După ce, anul trecut, FNT și-a asumat producția unui musical, „West Side Story”, în regia lui Răzvan Mazilul, sub genericul „Manifestul unei generații”, o co-producție FNT- Teatrul Odeon, în 2015, proiectul prin care se urmărește punerea în lumină a noii generații continuă. „Am identificat probleme majore, fenomene din interiorul societății pe care, prin intermediul artelor spectacolului, le putem pune în lumina dezbaterii publice prin ceea ce am putea numi un <Manifest pentru Dialog>, plecând de la <Antisocial>, un spectacol de Bogdan Georgescu”, se arată într-un comunicat de presă. Festivalul Naţional de Teatru este preocupat şi de generaţia tânără de actori, precum şi de evoluţia acestora, se arată în același comunicat.

Prin parteneriatul între două din cele mai puternice evenimente festivaliere din România – Festivalul Naţional de Teatru şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – cu implicarea şi susţinerea BRD – Groupe Société Générale, în cadrul celei de-a 25-a ediţii a FNT se va iniția o platformă cu titlul „Manifest pentru Dialog”, pornind de la spectacolul „Antisocial”, creat de regizorul Bogdan Georgescu pe un text generat prin tehnici de Artă Activă împreună cu cei şapte tineri actori ai spectacolului, în cadrul unui workshop iniţiat de Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Antisocial” este un spectacol care vorbeşte despre fractura dialogului dintre tineri, profesori şi părinţi, o fractură accentuată de dezvoltarea IT fără precedent şi de evoluţia pe care o trăim în anii mileniului trei, aparent împreună. Este un spectacol care vorbeşte acut despre absenţa unei legi normale şi morale a învăţământului românesc. „Antisocial” este un spectacol care nu acuză, ci provoacă la meditaţie şi adevăr, la dezbateri şi, sperăm, la soluţii.

Prin dezbaterile la care este invitat publicul, proiectul îşi propune ca toată lumea implicată – tineri, dascăli, părinţi, factori de decizie, societatea civilă – să aibă oportunitatea de a purta un dialog constructiv, pornind de la cazul prezentat în spectacol, care să conducă la soluţii concrete, astfel încât să prezentăm forurilor competente concluzii menite să dinamizeze definitivarea şi adoptarea unei legi a învăţământului românesc bazată pe valoare, respect şi dialog.

Foto Adi Bulboacă

Print

Adaugă un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi făcută în niciun fel publică fără acordul sau cererea dumneavoastră explicită.