E seară, târziu, trecut de ora zece. La Bucureşti, căldură sufocantă, din cea care-ţi goleşte creierul istovit şi te lasă fără idei, animat vag doar de dorinţe mundane: să înceteze zgomotul infernal pe care-l face-n faţa blocului maşina venită să ude aşa-zisul gazon din parc, să nu mai latre întruna, alienant, maidanezii care s-au încăierat, să nu te trezeşti la 7 a doua zi…
Deschid televizorul şi zappez câteva minute. E suficient, pentru că mă opresc, fascinantă de ce-mi văd ochii şi ce-mi aud urechile. Pe Prima TV, în timpul unei emisiuni necunoscute mie, gingle de introducere a rubricii de modă. Şi urmează stilistul Adina Buzatu, care „ne spune ce trebuie să poarte bărbaţii anul acesta“. Şi începe. Ni se arată o fotografie cu un tânăr domn – ca să nu discriminez şi să zic flăcău sau azburici – în jeanşi roşii, cu turul lăsat şi un tricou gen „rupt la gât“. Ţinuta cu pricina e trecută de specialist la categoria „aşa nu“. Şi acum propoziţia la auzul căreia mi-a stat mintea-n loc, rostită de specialistă: „Anul acesta nu se mai poartă mătăniile“.
Ei da, nici umorul lui Shakespeare, nici cel al lui Molière, nu au putut ajunge atât de departe, să recunoaştem. Ei, care şi-au râs cu poftă şi cu lacrimi de psihologia omului modern înainte să vină vremea omului modern, n-au putut anticipa o asemenea judecată. Ei bine, da, domnul cu pricina chiar era inadecvat: cum să porţi mătănii într-un an în care nu sunt la modă?!
Sau poate nu ştiaţi că mătăniile sunt un obiect vestimentar ori mai bine zis un accesoriu? Care, ca orice accesoriu, trebuie potrivit în funcţie de ţinută şi context? Te pomeneşti că o fi la fel şi în cazul cruciuliţelor? Vorba aceea: Întreabă-ţi stilistul!
Inutil să mă lansez aici într-un comentariu bombastic despre cum s-a ajuns la asta şi în ce hal ne sunt sufletele şi creierele. Inutil să tun şi să fulger împotriva omului uniformizat şi anihilat în gândirea lui personală de excesul de Internet, dacă mi-e permisă o asemenea exprimare. Omul de azi este obsedat de imagine. Cel mai firesc lucru din lume, de vreme ce trăieşte exclusiv printre imagini, printre monitoare, printre feţe, suprafeţe şi interfeţe… Ce cuvânt îl defineşte? Facebook, fără îndoială. E superficial, e comod, e colorat, e protejat, e… ca noi. Inutil să mă apuc a spune, vorba lui Serebreakov din “Unchiul Vanea”, ceea ce oamenii deştepţi ştiu de mult, iar pe proşti nu-i interesează: că nu mai vedem dincolo de forme şi aparenţe, că am uitat originile lucrurilor, că parcă nici nu ne mai naştem cu aplecarea firească spre a căuta sensuri. Nu, acum căutăm forme care-i plac ochiului. Şi cam atât. În rest, continuăm se ne lansăm în lume date despre noi care să ne contureze imaginea pe care ne-o dorim. Cel mai adesea, între ea şi adevăr e o distanţă considerabilă. Întrebaţi PR-ul. El ştie de ce. Întrebaţi psihologul. Şi el ştie de ce…
Să ne întoarcem la mătănii şi la vara anului 2012. Stimaţi domni citadini, nu cumva să vi se zărească aşa ceva la gât sau la mână anul acesta, că aţi încurcat-o. Sunteţi anacronici. Normal, doar exprimarea credinţei e anacronică adesea în lumea pluralităţii, în care aproape tot e acceptabil şi permis. Dacă porţi mătănii în 2012 înseamnă că refuzi să le aliniezi la tendinţe, deci te excluzi singur, nejucând după reguli. Nu eşti mimetic şi obedient, nu exişti. Dacă porţi mătănii în 2012, comiţi o gafă. Te îmbraci aşa, de capul tău, şi încalci un cod…
Nefiresc şi trist este că acest comentariu vine de un stilist, adică de la un profesionist al cărui domeniu îl reprezintă creaţia, şi creativitatea, imaginaţia şi imaginea. Ea ca şi cum un om de teatru ar spune că anul acesta nu se mai poartă commedia dell’arte sau teatrul stradal sau Molière sau mai ştiu eu ce altceva ţine de o altă epocă a teatrului, de o altă viziune şi de o altă estetică, unele fără legătură cu mişcările contemporane. Aşa că, domnilor în pas cu moda, aveţi grijă să nu cumva să vă faceţi de râs purtând mătănii anul acesta, iar dumneavoastră, stimaţi oameni de teatru, aveţi grijă să nu vă compromiteţi montând cine ştie ce antic grec… Ochiul specialistului aspru vă va judeca.