Alexandra Felseghi
„Poate că ai avut o dispută cu părinţii când aveai optsprezece ani, pentru că voiai să joci pe scenă, iar ei nu te lăsau. Poate că te-au întrebat de ce vrei să fii pe scenă, iar tu nu le-ai putut da niciun răspuns rezonabil, întrucât voiai să faci ceea ce niciun răspuns rezonabil nu putea explica; altfel spus, voiai să zbori. Iar dacă le-ai fi spus părinţilor „Vreau să zbor”, cred că ai fi ajuns mai departe decât dacă i-ai fi alarmat cu aceste vorbe cumplite: „Vreau să joc pe scenă”. (Gordon Craig – Despre arta teatrului, trad. Adina Bardaş şi Vasile V. Poenaru)
Citesc acest pasaj scris de Craig la începutul secolului XX şi realizez că, în linii mari, atitudinea celorlalţi nu s-a schimbat în momentul în care un tânăr îi anunţă că doreşte să-şi transforme pasiunea pentru artă în profesie. „Şi cum vrei să trăieşti din asta?”, „Îţi doreşti să fii şomer profesionist?”, „Alege-ţi şi tu o meserie”, „Poate că lucrurile ar fi altfel, dacă nu am trăi aici, în România” – sunt doar câteva din argumentele pe care ţi le aruncă „oamenii cu picioarele pe pământ” în speranţa că, descurajat, vei alege o ocupaţie care-ţi va permite opt ore de lucru la un birou, după-mese libere, weekend-uri departe de casă şi rate la bancă.
Am ales, însă, calea dificilă – teatrul. Aici am întâlnit oameni curajoşi, într-o continuă căutare; pentru care meseria lor nu se termină după opt ore de lucru intens, care doresc să se facă auziţi, care visează noapte de noapte la personajele lor, care se bucură de fiecare moment pe scenă sau în afara ei, care iubesc să se deschidă în faţa altora, care rămân tineri. Îmi place să cred că echipa din care fac parte, Create.Act.Enjoy, este formată din acest gen de material uman.
Ce înseamnă Create.Act.Enjoy? Înseamnă cinci tineri, actori şi regizori de teatru şi film, care lucrează împreună din anul 2011, aducându-şi aportul în sfera teatrului independent, a performance-ului şi a terapiei prin artă. Producţiile realizate în aproape doi ani de activitate au fost prezentate la festivaluri naţionale şi internaţionale de teatru şi film, ca: International Theatre Festival of Kerala (India, ianuarie, 2013), International Theatre Festival „Faces Without Masks” (Skopje, Macedonia, aprilie, 2013), Iaşi Fringe Festival (iunie, 2013), Sibiu Fringe Festival (iulie, 2013), Colours of Cluj (august, 2013), Cannes Film Festival (Franţa, mai, 2013), TIFF (iunie, 2013).
În condiţiile în care formele de finanţare pentru cultură sunt din ce în ce mai reduse, am ales să ne transformăm publicul în potenţial producător, lansând prima campanie de crowdfunding pentru un spectacol de teatru independent. (http://crestemidei.ro/en/lost)
„Lost in Transition” este cea mai nouă producţie a companiei noastre. Un spectacol de teatru dans creat pentru spaţii alternative, care aduce în discuţie tema tranziţiei – înţeleasă ca deplasare, schimb cultural, limite sociale, diversitate. „Lost in Transition” înseamnă „poveştile pe picior de plecare” ale călătorilor anonimi, care pentru o scurtă perioadă de timp îşi intersectează vieţile într-un spaţiu neutru ca acela al unui aeroport. Probabil că imaginea aeroportului a devenit în societatea actuală cea mai bună reprezentare a interculturalităţii, a diferenţelor şi a asemănărilor dintre noi. Dorim să aducem aceste întâmplări în faţa publicului prin intermediul spectacolului.
Dacă doriţi să îl vedeţi materializat în cel mai scurt timp, aveţi posibilitatea să vă aduceţi aportul cu ajutorul platformei www.crestemidei.ro