„Arta de-a dărui” – acesta este îndemnul pe care Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu îl promovează în acest an. Iar FITS se pricepe mai bine decât orice alt eveniment festivalier din zona teatrului să dăruiască pentru toate gusturile spectacole care să bucure indiferent de dorinţe şi aşteptări. Echilibrul stabil dintre cantitate şi calitate se păstrează în fiecare iunie la Sibiu. Zilele pline din programul festivalului oferă o varietate din care e greu să nu găseşti ceva care să te intereseze. Fie că ai venit special pentru a vedea spectacolulu unui mare regizor sau al unui mare coregraf, fie că eşti în trecere pe pietonala din centrul oraşului şi te întâlneşti cu o fanfară pedalând pe bicilete în ritm de marş, devii parte a acestui festival în care atmosfera este ingredientul secret care leagă gusturi şi aşteptări atât de diferite.
FITS nu seamănă cu niciun alt festival de teatru din România. Seamănă foarte bine cu ce se întâmplă la Edinburgh şi Avignon şi păstrează calea de mijloc dintre efervescenţa Fringe-ului scoţian şi elitismul francez. FITS e larger than Romania aşa cum orice superstar e larger than life. Fluxul continuu de evenimente, diversitatea zonelor spectaculare pe care le aduce împreună, plaja largă de expresii artistice, dimensiunea populară în cel mai profesionist înțeles al cuvântului, grija pentru comunitatea locală şi grija pentru promovarea ei musafirilor ocazionali, atmosfera de sărbătoare, agitaţia tonică a fiecărei zile, impresia de comunitate creată în jurul festivalului, sentimentul de familiaritate pe care îl creează, toate aceste detalii contribuie la unicitatea festivalului de la Sibiu.
De dimineaţa şi până târziu în noapte ziua e plină de artă, cultură şi culoare. Începi cu o lansare de carte matinală, asculţi o conferinţă, admiri o expoziţie, bei o cafea în Piaţa Mică, apoi te întâlneşti cu o trupă de dans în aer liber, mergi mai departe şi găseşti o fanfară în pas de marş, iei prânzul şi vezi că în Piaţa Mare se pregăteşte concertul de seara, intri la un spectacol lectură, ajungi la un spectacol de dans, fugi la un spectacol de teatru, ajungi şi la concert şi apoi precis găseşti un cunoscut care a avut o zi la fel de bogată ca şi tine, dar care a fost la cu totul alte evenimente. Şi tot povestind nici nu îţi dai seama când a trecut de mult de miezul nopţii şi mâine dimineaţa de-abia aştepţi să o iei de la capăt.
Experienţa FITS seamănă cu o vacanţă într-o capitală super-culturală unde abia ai timp într-o săptămână să vizitezi tot ce ţi-ai propus. E şi relaxant, şi solicitant în acelaşi timp. Şi chiar dacă ai impresia că ştii deja la ce să te aştepţi, în fiecare an vibe-ul e diferit, cumva FITS e în continuă schimbare şi se reconfigurează în aşa fel încât să nu te poţi plictisi niciodată de oferta lui. În acest an, parteneriatul cu Sezonul România-Franţa, de exemplu, a adus la Sibiu primul muzeu digital din România. Inaugurarea primei Micro-Folie din afara graniţelor Franţei a avut loc în cadrul FITS şi aduce cu sine nu doar fascinaţia pnetru lumile virtuale din spatele ochelarilor VR, ci şi ocazia de a descoperi opere de artă din 12 muzee prin intermediul prezentărilor media.
Spectacolele de circ contemporan sunt un alt centru de interes relativ nou pentru FITS. Spectaculozitatea numerelor clasice de circ e reîmprospătată de prezentarea lor într-o formă elaborat-teatrală şi melanjul dintre arta circului, coregrafie şi actorie reuşeşte să bucure un public pretenţios şi variat. La fel şi gustul cultivat în ani pentru spectacolele de teatru-dans şi coregrafie contemporană dă roade an de an din ce în ce mai bogate. Pretenţiile cresc odată cu priceperea spectatorilor care ştiu deja cum sa aprecieze dansul de calitate şi empatizează puternic la emoţia generată de spectacolele din festival.
FITS are această calitate de a aduce împreună gusturi şi interese diferite. Poate că nici nu ştiai că îţi place circul contemporan până când nu ai văzut un spectacol de acest gen la Sibiu. Şi nici că te atrage dansul nu te-ai fi gândit. Iar după o zi plină de „teatru serios” poţi să „îţi iei liber” şi să îţi limpezeşti impresiile plimbându-te printre reprezentaţiile stradale care îţi relaxează capacitatea de receptare. După câteva ore curiozitatea ţi-a revenit şi eşti gata pentru o nouă întâlnire.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este expresia în desfăşurare a sloganului „Arta de-a dărui”. Oferă tuturor celor care se află între 14 şi 23 iunie în sălile sale sau pe străzile oraşului motive de a ridica puţin ochii din micile ecrane negre ce dau dependenţă, pentru a vedea un act artistic viu, pe care apoi să îl povesteşti într-un dialog real, plăcut, sub un cer senin.